Kulturnatten 2018 på Medicinsk Museion står i reproduktionens og fertilitetens tegn. Her kan du møde forvirrede sædceller, livsfarlige fødsler, fostre og foranderlige gener.

I løbet af aftenen ser forskere og museumsfolk tilbage i historien og ind i fremtiden og stiller skarpt på nogle af de mange mysterier, der er forbundet med arv, fertilitet og livets begyndelse. Hør historien om Fødselsstiftelsen, hvor fødselslægen Mathias Saxtorph i 1700-tallet prøvede at forstå, hvorfor nogle børn blev født med misdannelser, eller hvordan den nyeste forskning i epigenetik vender op og ned på vores forestillinger om arv og miljø. Aftenen byder også på Ph.d. Cup-vinderen 2018 Anders Rehfeld, der forsker i hvordan kemi i dagligdagsprodukter som fx solcreme kan være en af årsagerne til nutidens stigende barnløshed.

Aftenen igennem er der pop-up talks i museets udstillinger, og gården er åben og klædt festligt på til lejligheden. Først på aftenen kan nysgerrige børn følge med i et fosters udvikling fra celle til nyfødt baby (kl. 18-21) og Bastionskoret ved Cæcilia Glode sætter med frugtbare sange om kærlighed et stemningsfuldt punktum for en fantastisk aften.

Adgang med Kulturpas.

Læs mere om Kulturnatten.

PROGRAM:
Børneaktivitet: Byg en baby
Kl. 18-21
Følg fosterets udvikling bag mors navle og bliv klogere på de vildeste 9 måneder i et menneskes liv. Hvornår begynder hjertet at slå? Og kan et foster egentlig høre noget? Byg din egen baby og se nærmere på menneskekroppen i museets udstillinger.

Talks i Auditoriet
Fødselsstiftelsen og de misdannede børn
Kl. 18.30-19 og 20.30-21
Hør lektor Karin Tybjerg fortælle om Danmarks første fødeafdeling og fødselslære i slutningen af 1700-tallet. Fødselslægen Matthias Saxtorph stod i spidsen for stiftelsen, hvor han hjalp børn til verden og samtidig forsøgte at forstå, hvorfor nogle børn bliver født med misdannelser.

Sædceller på vildspor
Kl. 19-19.30 og 21-21.30
Flere og flere får hjælp til at undfange ønskebarnet. Årets Ph.d Cup-vinder Anders Rehfeld vil tale om, hvordan vi muligvis kan finde forklaringen på den stigende barnløshed i den kemi, vi omgiver os med i dagligdagen.

Du er det, din bedstemor spiste
Kl. 19.30-20 og 21.30-22
Du tænker måske: hvad har det med mig at gøre, at min bedstemor primært har levet af sovs, kartofler og bridgeblanding? Mere end du tror! Hør lektor Adam Bencard fortælle om ny forskning i epigenetik, der peger på, at din bedstemors kost har indflydelse på, hvordan du har det i dag.

Konservatorerne viser genstande fra samlingerne
Kl. 21-21.30 og 22-22.30
Kom helt tæt på de genstande fra samlingerne, der fortæller om fødselslære og jordemoderfaget gennem historien.

Koncert med Bastionskoret
Kl. 22.30-23
Bastionskoret v/Cæcilia Glode synger frugtbare sange om efterår og kærligheden i auditoriet.

Museets udstillinger er åbne hele aftenen.