Vi har så småt nævnt det. Til efteråret slår vi dørene op for en udstilling om overvægt, kirurgi og forskning – en udstilling, der lige nu bærer arbejdstitlen: “Fedme – hvad er problemet?” Forberedelserne bærer os vidt omkring. De seneste måneder har udstillingsgruppen, som jeg er en del af, været på et mindre feltarbejde i fedmeforskningen  for at indsamle viden og genstande, som fra oktober vil kunne ses i Medicinsk Museions udstillingshus i Bredgade.

En udstilling er et kollektivt produkt, og den bliver til i et tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper her på museet og med hjælp fra mange velvillige specialister udefra. Lad mig derfor først præsentere gruppen bag udstilling:

Udstillingsdesigneren Ane har det overordnede ansvar for den visuelle og fysiske fremtoning, som udstillingen i sidste ende kommer til at få. Museumsinspektør Niels Christian har ansvar for alt, hvad der har med genstande at gøre – han er ankermand i den nyindsamling, som vi foretager, og søger for, at vi får hentet de historiske genstande frem fra museets magasiner. Konservator Nanna gør genstandene udstillingsegnet – renser dem og holder styr på bevaringstilstanden. Gæsteforsker Sven Erik er vores lægefaglige ekspertise i huset, og han researcher. Jeg forsøger at holde sammen på tropperne og samle trådene i det ikke ukomplicerede puslespil, som en udstilling altid er. Vi har høje ambitioner og er ude i et vanskeligt emne,  og der er endnu mange ting, der skal falde på plads – det er en anelse nervepirrende.

[flickr id=”6927331818″ thumbnail=”medium_640″ overlay=”true” size=”large” group=”” align=”none”] Det er altid meget spændende at se, om en udstillingside overlever transformationen fra tanke til fysisk realitet. Vi spørger hele tiden os selv, hvad det er, der gør netop en udstilling til det egnede medie at beskæftige sig med netop dette emne. Det er utrolig interessant og sjovt at lave en udstilling, men det skulle også gerne være en god oplevelse at se den. Derfor bruger vi tid på at teste ideerne. På billedet ser Ane, Niels og jeg på en prøveopstilling af operationsapparatur, som skal danne et skyggespil bag en silikonevæg. Der er mange hensyn at tage, men det har Ane lovet at skrive mere om i næste uge.

Lad mig til slut kort forsøge at forklare, hvad det er for en udstilling, vi er ved at lave. Det er ikke en lineær udstilling, der fortæller fedme og overvægtens historie. Sådan en kunne man sagtens have lavet, men vi har valgt et andet udgangspunkt. Vi tager et nutidigt afsæt og forsøger at belyse fedme og overvægtsproblematikken udfra 4 forskellige vinkler, der hver for sig har sin egen logik, men i høj grad også væver sig ind i hinanden. Overskiften “hvad er problemet?” kan forstå som en provokation, men den er også ment meget konkret. Fedme er et komplekst problem uden simpel løsning, og udstillingen kommer i højere grad til at udforske, hvori problemerne består, end komme med konkrete anvisninger til, hvordan vi kan komme af med den overflødige kilo. Men meget mere om det i kommende blogposter..

Share →