Ferien er slut – for mit vedkommende har jeg forsøgt at holde mig langt væk fra museer og skyet udstillinger som vand på olie – men nu er på tide at vende tilbage til virkeligheden. Så hvad mere passende end lige at snuppe et par aktuelle småudstillinger i indre København i en frokostpause, sådan for at starte blidt. Det vidste sig, at der er gode oplevelser i byen, så jeg vil ile med et par anbefalinger til alle jer, der går på museer i fritiden og måske stadig har ferietid at henslæbe.

Første stop var Rigsarkivets lille udstilling om Struensee, der har været åbent siden foråret i anledning af biografhittet “En kongelig affære”. Her er der frem til  10. august 2012 mulighed for at se arkivalier og genstande med relation til 1700-tals dramaet med kongens livlæge, og det synes jeg bestemt ikke, man skal snyde sig selv for. Jeg har set filmen og læst både de autoriserede Danmarkshistoriske værker og P.O. Engqvists version af de historiske begivenheder, så jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig tog mig tid til at læse udstillingens tekster. Jeg noterede mig, at der var en del reproduceret materiale på væggene, men ingen af disse tiltrak min opmærksomhed. Det, der gør udstillingen seværdig og til et must, hvis man interesserer sig for danmarkshistorie, er muligheden for at se de ægte rester fra tiden.  Arkivalier er måske bare gammelt papir med blækklatter, men der er nu noget ved at se håndskriften fra de implicerede personager – jeg bliver ihvertfald begejstret. Ikke mindst over et ark med tegninger udført af kongen Christian 7. selv – små portrætter af de ulykkelige Struensee, Brandt og Caroline Mathilde. Og så er der selvfølgelig tænderne fra Stuensee og Brandt, som tilhører Medicinsk Museion, men som normalt ikke er på udstilling hos os. Et underligt klenodie, som en samtidig distriktsmedicus har sikret sig fra de  to efter henrettelsen, og som altså nu indgår i udstillingen side om side med dronningens strømpebånd og Struensees halsklud.

Anden lille udstilling, som jeg længe gerne har villet se, var Det Kongelige Biblioteks nye nærmest permanente udstillingen i Montanasalen, Den Sorte Diamant:  Skatte i Det Kongelige BibliotekIdeen er enkel- udformningen er anderledes. Den russiske kunstner Andrey Bartenev har skabt et rum, så larmende, at man næsten kunne tro, det ville kvæle de gamle fine bøger, men effekten er helt modsat. Hans farvestrålende collager, som diamanten selv kalder “en popkulturel kratskov”,  folder sig ud på vægge, gulv og loft. De råber og skriger, men jeg fokuserede på de udstillede bøger og skrifter, der er et udpluk af bibliotekets mange skatte. Meningen er, at de skal skiftes ud løbende, og det er en god ide, at vise bibliotekets samling frem på denne måde. Kulturarven ligger jo der og bliver passet godt på, og vi har normalt ikke adgang til at kigge på Carl Nielsens partiture eller Tycho  Brahes fortegnelser. Men meningen med et nationalbibliotek er, at disse skatte tilhøre os alle sammen, og det er fint at få lov at kigge lidt på dem engang imellem. Og så er det er en ekstra gave, at få lov at se på dem i en så sprudlende og kreativ iscenesættelse. Udstillingerne i Den Sorte Diamant holder et højt niveau – ikke bare i dansk sammenhæng – og som min ledsager sagde: “Jeg er aldrig gået skuffet fra en udstilling herinde”. 

Jeg glemte at tage mit kamera med – så I må tage mit ord for anbefalingerne. Begge udstillinger er desuden gratis, så der er vist ikke flere undskyldninger for ikke at krydre en frokostpause med et udstillingsbesøg.

Share →