Hvornår? Fredag den 12. oktober 2012 kl. 18.00-00.00
Billetter? Indgang kun med Kulturpas til kr. 90 (kan også købes i døren)

Endnu engang slår Medicinsk Museion dørene op for spændende og lærerige aktiviteter på Kulturnatten. Denne gang fejer vi, at det er 225 år siden, at det Kongelige Kirurgiske Akademi åbnede i de bygninger, hvor vi nu har til huse. Dette gør vi ved at sætte fokus på kirurgiens historie og fremtid.

Program for aftenen

18:00 – 00:00 HELE MUSEET UDSTILLING
DET KONGELIGE KIRURGISKE AKADEMI FYLDER 225 ÅR
Hele huset holder naturligvis åbent hele aftenen, og der vil være rig mulighed for at se hele vores permanente udstilling, samt vores nye særudstilling “Fedme – Hvad er problemet?“, som angriber et af tidens største sundhedsproblemer. Den giver ikke opskriften på, hvordan man får en flad mave, men går tæt på fedmeoperationen gastrisk bypass og den nyeste forskning i kroppens stofskifte.
19:00 – 23:00 RECEPTIONSLOKALET PRØV SELV
LÆR AT SY SOM EN KIRURG
En af kirurgens basale færdigheder er sutur, dvs. at lukke sår. Lær hvordan man gør
og test din egen fingerfærdighed!

Præsenteres i samarbejde med CEKU – Center for Klinisk Uddannelse, Rigshospitalet.

19:00 20:30 22:00 AUDITORIET FOREDRAG
KIRURGIENS HISTORIE FRA BARBERHÅNDVÆRK TIl HØJTEKNOLOGISK VIDENSKAB
Vi har næsten alle sammen været under kniven. I dag er kirurgi en selvfølgelig og rutinepræget del af medicinsk behandling, men sådan har det langt fra altid været. De første kirurger var håndværksuddannede barberkirurger, hvis status var helt anderledes end de universitetsuddannede og latinkyndige læger. Oprindeligt fik barberkirurgerne en ren håndværksmæssig uddannelse, hvilket kan ses i selve ordet kirurg, der stammer fra det græske cheir = hånd og ergo = arbejde. Kirurgi var farligt og ofte den allersidste udvej efter alt andet var prøvet. Men langsomt og sikkert bliver fagets teknikker bedre og bedre, og med indførslen af effektiv bedøvelse og bedre viden om bakterier i løbet af 1800-tallet bliver kirurgiens status ændret. Foredraget fokuserer på nogle af de vigtigste punkter i kirurgiens lange og fascinerende historie, og giver perspektiv på fagets udvikling og nuværende status.

Adam Bencard, adjunkt ved Medicinsk Museion

19:30 21:00 22:30 AUDITORIET FOREDRAG
ROBOTTER PÅ OPERATIONSSTUEN – FREMTIDENS KIRURGI
Ved hjælp af avancerede robotter kan kirurger nu foretage komplicerede indgreb med utrolig præcision. Hør mere om fremtidens kirurgi.

Jesper Olsen, overlæge på Herlev Hospital

20:00 21:30 23:00 AUDITORIET DEMONSTRATION
VI SCANNER KROPPEN LIVE!
Det jubilerende anatomiske teater danner scene for live ultralydsscanninger på storskærm. Kom og se et levende menneskes indre organer!

Præsenteres i samarbejde med CEKU – Center for Klinisk Uddannelse, Rigshospitalet.