Dengang læger røg
Olaf Jersild (1867–1959)

Som ung mand ønskede Olaf Jersild enten at blive billedhugger eller læge. Han valgte det sidste og tog efter embedseksamen til Paris for at studerede hud- og kønssygdomme. Interessen for kunst fulgte ham dog livet igennem, og han var kendt som en stor ynder og kender af billedkunst og kunstindustri. Tilbage i København virkede han bl.a. som undersøgende og behandlende læge for prostituerede kvinder og udformede et stadigt anvendt system til anonym registrering af syfilitikere. I 1920 påviste Olaf Jersild, at forskellige endetarmslidelser modsat hidtil antaget ikke skyldtes syfilis men derimod lymfogranuloma i endetarmen. Lidelsen fik navnet Le syndrome de Jersild, ligesom de fleste af hans arbejder blev trykt på fransk.

[flickrset id=”72157630999637696″ thumbnail=”small” photos=”” overlay=”true” size=”large”]

Blå bog

Kandidateksamen 1893, videreuddannede sig i København og Paris inden for venerologi og dermatologi. Doktorgrad 1904 på afhandlingen Slimet fra Livmoderen hos prostituerede.

Som speciallæge i dermato-venerologi havde Olaf Jersild fra 1902 praksis i København. Sideløbende var han såkaldt visiterende læge, dvs. undersøgende og behandlende læge for prostituerede kvinder. I 1916 blev han overlæge på Rudolf Berghs Hospital, de grå bygninger bag Tivoli, som i dag huser daginstitutioner. I 1937 æredes han med skriftet Opuscula in honorem Olaf Jersild.