Banner til En operationsscene 
Udstillingen åbner officielt onsdag d. 20. august kl. 15 med en reception foran udstillingsmontrerne ved Panums midlertidige hovedindgang, Nørre Allé 20, 2200 København N.  

 “En operationsscene” er en lille udstilling om operationsudstyr og kirurgi, som det så ud for godt 100 år siden (1890-1910) -en periode med store forandringer på hospitalsstuerne og for patienterne.

Omdrejningspunktet i udstillingen er et operationsleje med tilhørende kirurgiske instrumenter og udstyr, som vores konservator Ion Meyer fandt frem til en TV-optagelse til DR’s slægtshistorie-program “Ved du, hvem du er”.  Optagelsen handler om en operationshistorie tilbage i 1891, hvor sangerinden Szhirleys tiptipoldemor lod sig operere for en stor svulst af den anerkendte kirurg Thorkild Rovsing på Det Kongelige Frederiks Hospital.

Patienthistorien, datidens kirurgiske udstyr og en række fotografier af operationsscener med overkirurg Thorkild Rovsing former tilsammen udstillingen, som vi har valgt at kalde En operationsscene. Kirurgiske instrumenter  som skalpeller, pincetter og sårhager var nogle af kirurgens vigtigste og mest anvendte arbejdsredskaber under operationer. De har næsten ikke ændret udseende over godt 100 år og anvendes stadig på operationsstuerne i dag. Bedøvelesesmidlerne æter og kloroform gjorde operationen mindre smertefuld for patienten, og nye tiltag som antiseptik og aseptik på operationsstuerne i sidste del af 1800-tallet ændrede prognosen for patientens heling og overlevelse efter kirurgiske indgreb. Emaljefadene til jodoform og Esmarchs bedøvelsesmaske, som kan ses i udstillingen, viser begge frem mod forholdene på sygehusene i dag med sterile operationsstuer og moderne narkose.

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Udstillingen “En operationsscene” kan opleves på Panum, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,  i udstillingsområdet ved den midlertidige hovedindgang, Nørre Alle 20, 2200 København N, fra 20. august 2014. 

Udstillingen har tidligere været vist på Medicinsk Museion, Bredgade 62, København K.

Operationslejet gøres klar
Følg konservator Nanna Gerdes' arbejde med at rense og klargøre instrumenter, emaljefade og den store operationsbriks til udstillingen.