Genomisk Oplysning – En ny installation på Medicinsk Museion

”Oplysning er menneskets udgang af dets selvforskyldte umyndighed” (Immanuel Kant)

Det 18. århundredes opfattelse af Oplysningen lagde vægt på den menneskelige bevidstheds frigørelse fra uvidenhed og fejl, især gennem matematikkens og fysikkens landvindinger.

I dag er biomedicinsk forskning præget af lignende håb. Kortlægning af det menneskelige genom og detaljeret viden om cellens biokemiske maskineri stiller os i udsigt, at vores kroppe kan frigøres fra vores medicinske ”umyndighed”; vores ”uvidenhed” om sund livsføring og de ”fejl” som sygdomme udgør. Hurtige, præcise og stadig billigere teknologier til genetisk sekventering er altafgørende for denne moderne biomedicinske udgave af Oplysningen.

Denne installation symboliserer ideen om en “genomisk oplysning” ved udstilling af Illumina Genotyping BeadChips doneret af Lundbeck Foundation Centre for Applied Medical Genomics in Personalised Disease Prediction, Prevention and Care (LuCAMP).

Disse chips har været anvendt i et igangværende LuCAMP forskningsprojekt, hvor 17.000 danskere er blevet testet for at identificere hidtil ukendte genetiske variationer, der kan øge risikoen for almindelige stofskifteforstyrrelser, som for eksempel fedme, type 2 diabetes og forhøjet blodtryk.

En mere detaljeret beskrivelse af teknologien bag projektet findes på engelsk ved at klikke her. Se desuden videoen om installationens tilblivelse i bunden.

Genomisk Oplysning er lavet af professor Thomas Söderqvist og udstillingsarkitekt Mikael Thorsted.

Udstillingen åbnede torsdag den 13. oktober. Læs åbningstalerne af prodekan Birthe Høgh, museumschef Thomas Söderqvist og adjunkt Adam Bencard her.

Adresse

Bredgade 62, 1260 København K

Postadresse:
Fredericiagade 18, 1310 København K
Telefon: 35 32 38 00 (man-fre kl. 10-14)

E-mail: museion@sund.ku.dk

Åbningstider

Tirsdag - fredag kl. 10  16
Weekender: 12 – 16
Mandag lukket
Klik her for mere info om åbningstider og priser

Følg os

Nyhedsbrev