Fedme – hvad er problemet?

Vægt fedmeudstillingVi læser hver dag overskrifterne om, hvordan overvægten truer folkesundheden, fordi mange risikerer at blive kronisk syge af følgesygdomme som type-2 diabetes, kræft og forhøjet blodtryk. Går man forskerne på klingen kan ingen dog tilsyneladende sætte den afgørende finger på, hvorfor flere og flere bliver svært overvægtige.

Medicinsk Museions nye udstilling angriber et af tidens største sundhedsproblemer: Fedme og overvægt. Tilsyneladende er problemet enkelt: hvis man spiser for meget og rører sig for lidt, bliver man fed. Men hvorfor er det så svært at komme af med fedtet igen?

Udstillingen giver ikke opskriften på en flad mave, men derimod en udforskning af, hvad der egentlig er problemet.

Inden for sundhedsforskningen arbejdes der på højtryk for at løse gåden, og alene de seneste fem år er der gjort adskillige opdagelser, der vækker forhåbninger om, at det helt store gennembrud er lige om hjørnet. Udstillingen vil tage fat på problemet fra flere vinkler, for at vise, hvordan fedmen er blevet forstået og behandlet før og nu. Samtidig vil udstillingen beskæftige sig med den nyeste forskning og måske løfte en flig af fremtidens slør.

Udstillingens omdrejningspunkt er fedmeoperationen Gastric Bypass. I midten af 1990erne opdagede en gruppe læger, at netop denne operation nærmest øjeblikkeligt helbredte patienter med type-2 diabetes. Denne utilsigtede effekt af operationen, der ellers var ordineret for at understøtte et vægttab, har ført til ny forskning i mave-tarmsystemets hormoner og deres betydning for kroppens stofskifte og dermed til en ny forståelse af årsagen til fedme.

 Download udstillingskatalogetkirurgirummetkamera og laparoskopimedicin i apoteketmål og vægt

Udstillingen er lavet af en gruppe af Medicinsk Museions medarbejder: Bente Vinge Pedersen, Niels Christian Vilstrup-Møller, Nanna Gerdes, Ane Pilegaard Sørensen og Sven Erik Hansen med hjælp fra en lang række eksperter fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Hvidovre Hospital m.fl.

Fedme – hvad er problemet? åbnede den 3. oktober 2012 og lukkede 2. april 2017

Læs dekan Ulla Wewers åbningstale her

Læs museumschef Thomas Söderqvists åbningstale her

Læs museumsinspektør Bente Vinge Pedersens åbningstale her

Se professor Thorkild I. A. Sørensens tale til åbningen