1000 håndtryk: Mød mikroberne mellem os

Der lever flere kilo mikrober på og i vores kroppe, og der er omkring 10 gange så meget mikrobielle celler i os, som der er af vores egne celler. Det mikrobielle fællesskab, vores mikrobiom, varierer afhængigt af hvor på kroppen det sidder; på hånden, i munden, på huden, i tarmene, og så videre. Mikrobiomet er i stigende grad kommet i det videnskabelige søgelys, og bliver i dag undersøgt for mulige forbindelser til alt fra vores kropsvægt til autoimmune sygdomme, følelsesmæssige tilstand og kognitive udvikling. Men der er stadig meget, vi ikke ved om vores mikroskopiske samboere.

Onsdag d. 28. maj kommer den canadiske kunstner og videnskabsmand Professor Francois-Joseph Lapointe til Panum-bygningen for at opføre performancestykket ‘1000 håndtryk’. Han vil gå rundt på Panum og trykke hænder med de folk han møder på gangen, til forelæsninger, i kantinen over frokost, i laboratorier, og på den måde gradvist ændre den usynlige bakteriekoloni på hans håndflade. Samtidig vil hans assistenter jævnligt tage prøver fra hånden. DNA’et i prøverne vil efterfølgende bliver analyseret for at afsløre hvordan vores daglige kontakt med andre ændrer mikroberne mellem os.

Den skiftende DNA-profil vil så blive visualiseret som en serie ‘mikrobiom selfies’ (billedet til venstre viser hvordan de ser ud), som så vil blive udstillet først på Panum og så på Medicinsk Museion i forbindelse med en genopførelse af performance-stykket på Kulturnatten d. 10. oktober 2014.

Kom forbi Panum d. 28. maj, giv et godt håndtryk til kunstneren – så bliver dig og dine bakterier en del af dette unikke kunstværk!

#1000handshakes

VIL DU VÆRE MED? Vi har brug for studerende, der vil være med til at udføre performancestykket. I praksis involverer det at være med til en spændende forberedende workshop d. 20. maj på Medicisnk Museion og så deltage i stykket d. 28. maj på Panum. Vi sørger for forplejning. Send en e-mail til hvis du vil deltage, der er begrænsede pladser.

 

 

Yderligere seminarer (på engelsk)

Torsdag d. 15. maj, kl. 10 giver François-Joseph Lapointe et offentligt foredrag på Det Danske Kunstakademi (Auditoriet ved Mediekunst, Kgs. Nytorv 1) om forholdet mellem kunst, videnskab og bakterier fra hans unikke position. Læs mere om foredraget her. Der er gratis adgang og foredraget er åbent for alle.

Torsdag d. 22 maj, kl. 12.30-13.30: Intern MUSE workshop på Medicinsk Museion. Læs mere her.

 

Oplysninger om kunstneren

Den canadiske forsker og kunstner François-Joseph Lapointe vil besøge Medicinsk Museion og Metabolismecentrets sektion for forskningskommunikation i tre uger i maj og en uge i oktober. François-Joseph er leder af laboratoriet for molekylær økologi og evolution på Université de Montréal og professor i biologi. Han har mere end 100 videnskabelige publikationer indenfor metagenomforskning, bioinformatik og befolkningsgenetik. Ved siden af sit videnskabelige gennemførte han i 2012 en PhD i dans, med titlen ‘Choreogenetics, or the art of making DNA dance’. I hans seneste biokunstværk sekventerer han sit eget og sin kones mikrobiom over tid, for på den måde at producere dynamiske metagenomiske selvportrætter.

Professor Lapointe’s besøg er støttet af en bevilling fra SSHRC, af en DIVA-bevilling fra Den Danske Kunststyrelse, og af sektionen for forskningskommunikation og sektionen for metabolic genetics ved NNF Center for Basic Metabolic Research, Medicinsk Museion.