Museion-UK-banner-lille

Biohacking og syntesebiologi

Denne side består af tekster og billeder fra væggen uden for biohacker-laboratoriet på Medicinsk Museion. 

Bioteknologien er sædvanligvis gemt af vejen bag lukkede døre på universiteterne og i industriens private laboratorier, men biohackere og gør-det-selv biologer vil sætte den fri. Biohackere arbejder på at gøre bioteknologiens værktøjer tilgængelige for alle. De bygger offentligt tilgængelige laboratorier, hvor man kan eksperimentere selv, og konstruerer billige ”hacks” i stedet for at bruge kostbart apparatur.

Biohacking handler også om innovation, kreativitet og en legende indstilling. Om at gøre tingene på en ny måde med de forhåndenværende materialer. Om at drømme stort for små midler. Dette lokale er en installation af et biohacking-laboratorium. Stykket sammen af kasserede laboratoriemøbler, IKEA skabe og billige hjemmelavede instrumenter, er laboratoriet selv hack’et.


View club jeunes science in a larger map

Hvorfor skal man biohacke?

Når man tager ting fra hinanden og sætter dem sammen igen, forstår man bedre, hvordan de virker. Biohackere mener, dette er tilfældet for biologi så vel som for motorcykler. Forstår man, hvordan ting virker, kan man også lave dem om – med andre ord skabe innovation.

Men hvem har glæde af innovation? Mange biohackere ønsker at demokratisere naturvidenskaben og deler åbent deres opdagelser. På samme tid er hacker-laboratorier ofte spirekasser for kommerciel produktion.

Biohacking er også en social aktivitet. Ligesom street art-bevægelsen og guerilla-gartnere samler den folk, som skaber ting sammen og forbedrer verden omkring os. Men er biohacking for alle eller kun for dem med fritid og uddannelse? Hvis biohacking ikke kun drejer sig om frontforskning, men også inkluderer surdej og hjemmelavet yoghurt, er vi så alle hackere?

Klik her for at se en liste over biohacking laboratorier rundt om i verden. Klik på kortet og billederne herunder for at se variationerne og bredden i den global gør-det-selv biologi bevægelse. 

[flickrset id=”72157632980848004″ thumbnail=”square” photos=”” overlay=”true” size=”medium”]

Hacking og syntesebiologi

Hacking kan beskrives som en måde at tilpasse verden efter sine behov med enkle midler. Man tænker mest på hacking i forbindelse med computere og elektronik, men nu taler man også om at hacke celler og organismer.

Et nyt felt inden for biologien – syntesebiologi – har været afgørende for denne udvikling. Syntesebiologer ser biologiske organismer som noget, der kan konstrueres, og DNA som en kode, der kan programmeres (eller hackes). Videnskabsfolk arbejder med at specialdesigne celler til at producere brændstof og medicin, og man kan bestille stykker af DNA efter eget design på nettet.

Herunder ses et par eksempler på hvad man kan bruge biohacking til. Klik her for at se konkrete gør-det-selv opskrifter.

Byg et mikroskop

Byg et mikroskop

Med mikroskoper kan du se ind i bioteknologiens verden – fra hud til DNA. De kan bygges af billige dele eller prøves i et laboratorium.
Mal med mikrober

Mal med mikrober

Mal med mikrober. Jo mere du ved om, hvordan dine mikrober vokser, jo mere komplekse mønstre kan du lave.
Byg en dyrkningskasse

Byg en dyrkningskasse

Vis at du kan dyrke friske, grønne planter i en dansk kælder! Denne dyrkningskasse er lavet af et akvarium og en akvariepumpe.
Lav et økosystem

Lav et økosystem

Lav et selvforsynende økosystem ud af planter, dyr og moseslim. Dette er første skridt på vejen mod at bygge biosfærer.
Byg en bioreaktor

Byg en bioreaktor

Byg en “bioreaktor” som producerer alger. Alger bruges til at studere økosystemer, eksperimentere med biobrændstof eller lave bio-art-skulpturer.