Kroppen i balance: Fra igler til piller

Hvornår? Torsdag d. 22. marts, 19.30

Gæsteforelæsere? Adjunkt Adam Bencard, Professor Bente Klarlund Pedersen, Museumsdirektør ">Morten Skydsgaard og Professor Helle Johannesen.

Billetter? 50 kr, sælges gennem Politiken Billet, inkluderer en drink. Tilmeld dig vores e-mail liste her.

Er din krop i balance? Er kemien i din hjerne stabil? Er din livsstil harmonisk?

Gennem historien har der været mange mærkelige og fascinerende idéer om, hvad det betyder at være sund og i balance – og hvad læger kan gøre for at behandle sygdom og ubalance. Teorier fra Antikken om fire kropsvæsker og temperamenter førte læger til at bruge igler, åreladning og udrensninger for at justere balancen. I dag bruger mere end 400.000 danskere antidepressive midler, og vores eksistentielle kvaler bliver i stigende grad placeret i hjernens kemiske balance. Men uanset hvor forskellige teorierne er, så har forestillinger om balancen i kroppen altid været knyttet til livsstil, og de moralske aspekter, der følger med den.

Kom til dette arrangement på Medicinsk Museion, hvor læger fra fortid og nutid undersøger historisk berømte patienter og kommer med bud på forskellige tiders behandlingsmetoder. Se hvilke ting, de brugte i deres praksis, bl.a. genstande fra Medicinsk Museions nye udstilling Balance og Stofskifte, vær med til at diskutere, hvordan de konkrete behandlingsmetoder er blevet oplevet af patienterne, og stil dine egen spørgsmål om sygdom og sundhed til panelet. Billetten inkluderer en drink.

Med foredrag af:

Adam Bencard, adjunkt, Ph.D.
Adam Bencard er adjunkt på Medicinsk Museion og Metabolismecentret, Københavns Universitet. Han forsker i kroppens historie og filosofi, og arbejder med forskningskommunikation, senest som kurator af udstillingen “Balance og Stofskifte.”

Bente Klarlund Pedersen, professor, overlæge, dr. med.
Bente Klarlund Pedersen er centerleder for Danmarks Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme, Rigshospitalet og Københavns Universitet. Hun har skrevet et utal af både videnskabelige og populære værker om sygdom, sundhed og livsstil, og er en af de mest aktive samfundsdebattører på dette område.

">Morten Skydsgaard, museuminspektør, Ph.D.
Morten Skydsgaard er museumsinspektør på Steno Museet, hvor han senest har stået bag udstillingen “Kære krop, svære krop – en udstilling om kropskultur.” Han har skrevet en række bidrag til medicin- og kropshistorien, blandt andet bogen “Ole Bang og en brydningstid i dansk medicin.”

Helle Johannesen, professor, Ph.D.
Helle Johannessen er professor og forskningsleder ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, og har gennem en årrække forsket i humanistiske og alternative kropsforståelser i et medicinsk perspektiv. Hendes seneste bog er ”Alternativ behandling – praksis og fakta,” der udkommer i april i år.

Krop | Medicin | Ting

Nærkontakt af den materielle slags…

Bestil tid til en aftenskonsultation på Medicinsk Museion, og kom tæt på tingene i vores unikke historiske samlinger – fra amputationssave til menneskelige præparater. Mød fascinerende genstande fra den nyeste medicinske forskning og se de ting, der kan ændre de måder, vi lever med sygdom og svækkelse. Mød forskere, kunstnere og filosoffer, der alle prøver at forstå kroppen og de måder vi behandler og ændrer den.

Mere end en forelæsning, mere end en omvisning … fordyb dig i medicinens ting og deres betydninger i en ny månedlig begivenhed på Medicinsk Museion. Drikkevare inkluderet i billetten. Få information, nyheder og billetter på www.museion.ku.dk.