DET INDSAMLEDE MENNESKE – LÆGEVIDENSKABENS RÅMATERIALE fra KADAVER til DNA

Det Indsamlede MenneskePressemeddelelse

Ny udstilling viser for første gang historisk samlinger af menneskekroppen

Fredag den 22. maj 2015 slår Medicinsk Museion dørene op for den nye udstilling ”Det indsamlede menneske”. Udstillingen viser for første gang museets store historiske samlinger af den menneskelige krop, fra hele kroppe, kropsdele og knogler til celler og DNA.

En skæv rygsølje, en udspilet tarm og en celle, der kun kan ses ved hjælp af en computer. Udstillingen ”Det indsamlede menneske” med undertitlen ”lægevidenskabens råmateriale fra kadaver til DNA” er en rejse ind og ud af menneskekroppen og en beskrivelse af, hvordan lægevidenskaben gennem tiden har brugt kroppen og dens dele til at blive klogere på mennesket. Udstillingen åbner samtidig for første gang for museets historiske og unikke samlinger af forskellige dele af menneskekroppen, der er indsamlet fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag.

””Det indsamlede menneske” viser, hvordan lægevidenskaben har gjort brug af samlinger af kroppe og kropsdele for at blive klogere på vores sygdomme og abnormiteter. Derfor åbner vi for første gang for vores store historiske samlinger af fostre, skeletter, organer og vævssnit. De nyeste elementer i udstillingen består af biopsier, celler og DNA, som det findes i biobankernes frysere.”, siger Bente Vinge Pedersen, museumsinspektør ved Medicinsk Museion og projektleder på udstillingen.

En stærk og gribende oplevelse

En stor del af ”Det indsamlede menneske” består af de såkaldte humanpræparater, der er kropsdele, som har været igennem en konserveringsproces. Udstillingen viser blandt andet udsnit af samlingen Museum Saxtorphianum, som er en samling af misdannede fostre og spædbørn fra 1800- og 1900-tallet. Derudover indeholder udstillingen en enestående knogle- og skeletsamling, en patologisk-anatomisk samling af organer og kropsdele, paraffinstøbte vævsprøver, den levende samling bestående af blodprøver, samt et bud på fremtidens indsamlede menneske.

”Vi udstiller for første gang kropsdele og fostre for at vise, hvordan de er blevet brugt i forsknings- og undervisningsøjemed. Vi er dog klar over, at netop disse genstande taler til vores følelser og tanker. Som gæst skal man derfor forberede sig på, at udstillingen kan virke intens og voldsom især ved første møde. Udstillingen følger det lægelige blik på kroppens sygdomme, og vi prøver at vise, hvordan den indsamlede krop har bidraget til at bringe lægevidenskaben fremad”, siger Bente Vinge Pedersen.

Udstillingen åbner fredag den 22. maj 2015. Medicinsk Museion holder ekstraordinært åbent hele pinsen 23. -25. maj kl. 12-16. Åbningstider er normalt onsdag -fredag samt søn 12-16. Entreprisen er 50 DKR. Køb billetten online www.museion.ku.dk.

For yderligere info, kontakt venligst:

Bente Vinge Pedersen, museumsinspektør på Medicinsk Museion, tlf. 35 32 38 21 / 28 75 38 21, mail: