DET INDSAMLEDE MENNESKE

LÆGEVIDENSKABENS RÅMATERIALE fra KADAVER til DNA

DET INDSAMLEDE MENNESKE

 

LÆGEVIDENSKABENS RÅMATERIALE fra KADAVER til DNA

 


 

Den menneskelige krop er gennem de seneste århundreder blevet indsamlet med henblik på lægevidenskabelig forskning og undervisning. Dele af kroppen er blevet præpareret, konserveret og bevaret.

Udstillingen ’Det indsamlede menneske’ præsenterer for første gang et større udvalg af Medicinsk Museions historiske samlinger af den menneskelige krop, indsamlet fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag. De ældste præparater stammer fra studiesamlinger af fostre, skeletter, knogler, organer og vævssnit. De sidst tilkomne er biopsier, celler og DNA, som det findes i biobankernes frysere. Samlingerne har ændret fokus i takt med ny forståelse af sundhed og sygdom og som konsekvens af ny teknologi. Udstillingenspejler historien om, hvordan lægevidenskaben zoomer sig vej ind i kroppen.

Først vises den hele krop, derefter organer, væv, celler og til sidst molekyler. Selv om den moderne biomedicin opererer på et mikroskopisk og molekylært niveau, er det stadig adgangen til materiale fra mennesker, som lægger grund til ny viden.

Læs mere om udstillingen

Hvad er tankerne bag udstillingen?

Du kan læse mere om ideerne bag udstillingen i disse artikler af lektor Karin Tybjerg: Klik her for at læse Medicine as a Collection Science og Scale in Medicine as an Exhibition Principle (begge på engelsk).

Er det for børn?

Alle er velkomne i Medicinsk Museions udstillinger, også nysgerrig børn. Dog er det vigtigt, at være forberedt på, at udstillingen “Det indsamlede menneske” viser kroppe og kropsdele fra afdøde mennesker. Genstandene kan være voldsomme at se på (se eksempler herunder). Medicinsk Museion anbefaler derfor, at børn kun ser udstillingen ifølge med voksne.

Hvorfor er der ikke mere lys i udstillingen?

Organisk materiale, som de præparater der er udstillet i ”Det indsamlede menneske”, er meget lysfølsomt. For at sikre, at præparaterne ikke bliver ødelagt af at stå fremme i udstillingen, er det nødvendigt at holde lysniveauet nede. Udstillingens udtryk er skabt af lysspecialister, konservatorer og arkitekter i samarbejde, og det er tilstræbt at finde belysningsmetoder og farver, der trods de strenge krav, gør det muligt at se de udstillede genstande. Der har også været fokus på at vælge skrifttyper og –størrelser, der kan læses i det dæmpede lys.

Hvordan er genstandene udvalgt?

Læs samlingsleder Ion Meyers indlæg om udvælgelsen af genstande til udstillingen ved at klikke her.

Hvem står bag?

Udstillingen er et resultat af et samarbejde mellem kuratorer, forskere og mange andre. For mere information om udstillingen kontakt venligst lektor Karin Tybjerg på e-mail: karin.tybjerg@sund.ku.dk / tel. 5363 7951 eller udstillingsleder Bente Vinge Pedersen på e-mail: bvpn@sund.ku.dk / tel. 3532 3821.

Se mere om hvem der har bidraget i udstillingskolofonen ved at klikke her.

Katalog

Læs og køb kataloget om udstillingen ved at klikke her.

Adresse

Bredgade 62, 1260 København K

Postadresse:
Fredericiagade 18, 1310 København K
Telefon: 35 32 38 00 (man-fre kl. 10-14)

E-mail: museion@sund.ku.dk

Åbningstider

Tirsdag - fredag kl. 10  16
Weekender: 12 – 16
Mandag lukket
Klik her for mere info om åbningstider og priser

Følg os

Nyhedsbrev