Epidemier i Danmark

Omvisningen Epidemier i Danmark tager udgangspunkt i udstillingen Corona bliver også historie en dag. Omvisningen perspektiverer nutidens corona-pandemi til danmarkshistorien store sygdomsudbrud.

Om omvisningen
Med udgangspunkt i udstillingen Corona bliver også historie en dag giver denne omvisning eleverne indblik i corona-pandemien spejlet i historiske epidemier. Sygdomme som polio, tuberkulose, pest og kolera har ligesom COVID-19 skrevet verdenshistorie og skabt store omvæltninger for den enkelte og for samfundet. Gennem dyk ned i sygdomshistorien giver omvisningen mulighed for at sammenligne på tværs og udforske forskelle og ligheder i håndteringen og konsekvenserne af de forskellige sygdomme.

Eleverne vil møde genstande, de kender fra deres eget liv under corona-pandemien. De kan blandt andet se Magnus Heunickes berømte ’smittekurve’, de første vacciner mod COVID-19 og en hel dags forbrug af gummihandsker fra et testcenter. Eleverne vil også komme tæt på genstande, der peger på historiske sygdomsudbrud. De kan opleve en gravsten, der viser, hvordan difteri tog livet af fem søskende med få dages mellemrum i 1903, en ansigtsmaske brugt af plejepersonale under den spanske syge i 1900-tallet og en respirator, der har sikret patienter ilt og overlevelse fra polioepidemien i 1950’erne.

Omvisningen afsluttes med en opgave, hvor eleverne aktivt skal arbejde med at trække på egne oplevelser som 1. håndsvidner til corona-pandemien i Danmark.

BOOK DIN OMVISNING HER

Tid: Omvisning + opgave 45 min.
Antal: Max 30 deltagere per omvisning
Pris: 750 kr. Entré til museet er inkluderet i prisen.

Opgave

Corona selvportræt
Eleverne får efter omvisningen en introduktion til opgaven ’Corona selvportræt’. Her skal eleverne arbejde med historieerindring og deres erfaringer som 1. håndsvidner til corona-pandemien.

Corona i kurver
10. marts 2020 blev der holdt pressemøde i statsministeriet. Her varslede myndighe­derne tiltag, der skulle bremse COVID-19 i Danmark. Sundhedsmini­steren Magnus Heunicke viste på pressemødet en graf med en rød og en grøn kurve. Kurverne illustrerede to mulige scenarier for sygdommens udvikling. Grafen er i dag en del af omvisningen og inspirationsforlæg til opgaven, hvor eleverne skal omsætte egne oplevelser til kurver i et personligt corona portræt.

Da udstillingen åbnede, håbede vi nok alle, at corona snart ville blive historie. Tiden ruller, og i dag føles det måske allerede som om corona er blevet historie eller er godt på vej til at blive det. Måske særligt for samtidens skoleelever og unge. Corona selvportrættet opfordrer eleverne til at standse op og et kort øjeblik vende tilbage til pandemien for at tegne et selvportræt af, hvem de var og blev. Hvilke nære aftryk en historisk begivenhed satte i de unges liv og erindringer.

Opgavematerialet bliver vedhæftet her meget snart.