Det ydre rums udfordringer / Verden er i dig

Hvordan forbereder vi kroppen på længerevarende rumrejser? Her på Jorden?

At foretage rumrejser er ikke blot en teknologisk udfordring, det er i lige så høj grad en fysisk udfordring. Menneskekroppen er ikke skabt til at opholde sig i det ydre rum, slet ikke i længere tid, som det vil være tilfældet med fremtidens Mars-missioner. Derfor søger den medicinske rumforskning at finde ud hvad der mere præcist sker med kroppen, når den befinder sig i det ydre rums ekstreme omgivelser. Hvad sker der med musklerne? Søvnrytmen? Tarmbakterier? Og hvad kan man gøre ved det?

Udover den forskning, som finder sted på den internationale rumstation ISS, er der også en lang tradition for eksperimenter her på Jorden, der på den eller anden måde forsøger at efterligne forholdene i det ydre rum. Læge Nadja Albertsen har opholdt sig et år på det europæiske rumagentur ESAs forskningsstation Concordia, også kendt som ”White Mars” ,der ligger afsides i mere end 3000 meters højde på Antarktis indlandsis. Denne aften vil hun fortælle om sit ophold på stationen og de forskningsprojekter hun tog del i. Om hvordan hun indsamlede store mængder blod og afføring fra stationens ”astronauter”. Om iltmangel under nattesøvnen. Om stresshormoner. Og om tab af knoglemasse.

Jacob Lillemose vil give en historisk oversigt over en række af andre lignende eksperimenter, hvor menneskekroppens påvirkning af forholdene i det ydre rum er blevet undersøgt i faciliteter her på Jorden.

PRAKTISK INFO
9. juni kl. 19.39
Online-event via Zoom
Link: https://ucph-ku.zoom.us/j/61240751180
Det er gratis. Alle kan deltage. Tilmelding ikke nødvendig

Nadja Albertsen er læge og nu PhD-studerende ved Aalborg og Grønlands universitet med et projekt med fokus på hjerterytmeforstyrrelser i Grønland. Hun færdiggør i juni en masteruddannelse i Sundhedsantropologi (MSc Health Anthropology) ved Aarhus Universitet. Hun har arbejdet som læge og forsker i Antarktis for European Space Agency (2018-2019) og har derudover krydset indlandsisen på ski.

Jacob Lillemose er Ph.d. i kunsthistorie og kurator ved Medicinsk Museion med ansvar for formidlings- og udstillingsprojektet Verden er i dig.

Medicin til den forbundne krop
Eventet er en del af serien Medicin til den forbundne krop, som vi afholder som en optakt til udstillingen Verden er i dig. Verden er i dig handler om vores forbundne krop og finder sted på Kunsthal Charlottenborg fra 30. september 2021 til 16. januar 2022. Læs mere om udstillingen her Verden er i dig – forside – Medicinsk Museion (ku.dk)

09 jun 2021
Expired!