Øjet der ser – Virtual Reality

Øjet der ser. VR på Medicinsk Museion

Om projektet

Digitalt eksperiment
For første gang har Medicinsk Museion eksperimenteret med Virtual Reality og skabt en film, der viser, hvordan det er at leve med øjensygdomme, farveblindhed og synsforstyrrelser. Nu kan du selv prøve at være farveblind, hallucinere og blive klogere på, hvordan øjet fungerer i en ny VR-film, der hedder ”Øjet der ser”.

Vigtigt sanseorgan
85 procent af vores sanseindtryk kommer fra øjnene, og dine øjne er i stand til at behandle mere end 36.000 stykker information i timen. Men disse synsindtryk kan blive forandret af sygdomme og andre tilstande i øjet som fx grøn stær og farveblindhed.

VR stimulerer sanserne
VR kan aktivere sanser og følelser på en helt anden måde end andre medier og netop det ville vi gerne gøre brug af her. Vores ønske var, at lave en film, der giver publikum mulighed for at se verden gennem andres øjne og på den måde mærke på egen krop, hvad et synshandikap er. Filmen tager publikum på en tur igennem forskellige synsindtryk – forhåbentligt går man derfra med en fascination af, hvor fantastisk øjet er og med en større forståelse for mennesker med et synshandikap.

Praktisk info
VR-filmen hedder “Øjet der ser”, og kan opleves i museets udstilling “I blinde”. Oplevelsen findes på dansk og engelsk. Filmen er produceret af Khora i samarbejde med Medicinsk Museion. Filmen er støttet af Creative Europe. Tak for faglig sparring til Øjenforeningen, ved øjenlæge og formand Carsten Edmund og direktør Marijke Vittrup.

Presse

Pressekontakt
Julie W. Tovgaard, Digital kurator

51895258

Bag om projektet

I juli 2021 blev Medicinsk Museion udvalgt til at medvirke i et projekt kaldet Digitraining. Medicinsk Museion var blevet udvalgt som ét ud af tre museer til at modtage undervisning, coaching og til sidst udarbejdelse af en VR oplevelse.

VR oplevelsen blev udviklet i samarbejde med det danske firma Khora, som er et virtual og augmented reality produktionsstudie basseret i København.

Projektet “Digitraining” er et kursus og uddannelse til udvalgte museumsansatte i Europa, som arbejder med digital kommunikation. Projektet er et samarbejde med flere europæiske aktører og støttet af Creative Europe.

Læs mere her: 
Virtual Reality på Medicinsk Museion
Digitale eksperimenter

Stills fra VR-filmen

Filmen viser, hvordan det opleves at have forskellige typer farveblindhed og andre øjensygdomme, der påvirker dag- eller nattesyn eller skaber visuelle hallucinationer.