Om udstillingen

Spændetrøjer, hjernekasse og et elektrochokapparat. Meget har ændret sig de sidste 50 år, men de vigtige spørgsmål er stadig til diskussion: Hvad er psyken? Hvornår er social afvigelse sygelig? Hvordan spiller livshistorie, kemi, genetik og omverden sammen?

Psykiatrirummet er et eksperiment. Vi har etableret en hybrid mellem en udstilling, et åbent magasin og et fagligt inspirationsrum. Det er et mangfoldigt rum, der er til for at blive brugt.

Psykiatriens århundredlange historie er nærværende i form af bl.a. dårekiste, hjernekasse, tvangsstole, manualer, spændetrøjer, krampeseng, psykokirurgi, elektrochokapparat, klorpromazin og andre medikamenter, hjernekasse og patientkunst.

5 funktioner

Psykiatrirummet har fem funktioner

  1. Et åbent magasinrum hvor man kan se og studere alle de genstande, billeder og arkivalier fra psykiatrisk forskning og behandling, som Medicinsk Museion har i gemmerne.
  2. Et indsamlingsrum hvor vi efterlyser og indsamler nye genstande fra dagens psykiatri.
  3. Et inspirationsrum hvor ideer til nye udstillinger (også på andre museer!) kan tage form – med genstandene og billederne i rummet som udgangspunkt.
  4. Et seminarrum hvor mindre grupper af studerende, professionelle, patientforeninger m.m. kan mødes og diskutere psykiatriens fortid, nutid og fremtid – med dens materielle og visuelle historie som nærværende baggrund.
  5. provokationsrum hvor vi stiller tankevækkende spørgsmål til psykiatrien i dag og i fremtiden, f.eks. om psykiske lidelser eventuelt skyldes bakteriefloraen i tarmen?

Bag udstillingen

Folkene bag rummet er
Professor emeritus og tidligere museumschef for Medicinsk Museion Thomas Söderqvist (idé og projektansvar), museumsinspektør Niels Christian Vilstrup-Møller (kurator og tovholder), konservator Nanna Gerdes (bevaringsarbejde), museumsinspektør Daniel Noesgaard (science tjek), adjunkt Adam Bencard (filosofiske tanker), cand.mag. Peter Meedom (research) og cand.mag.stud. Astrid Mo.