MARGARINE

En udstilling om blodbaner og hverdagsliv

22. marts – 22. december 2024

Udstillingen viser, hvordan den store verdenshistorie hænger uløseligt sammen med vores kost, hverdagsliv og blodbaner.

Om udstillingen

Bag det perlemorsfarvede, matte ydre gemmer der sig voldsomme historier om krig, globalisering, døde blåhvaler, vrede smørbønder, sundhedsfarligt transfedtsyrer, banebrydende dansk forskning og forarbejdet mad.

Udstillingen består af to rum. Det ene rum viser en blanding af indsamlede, historiske genstande, udlånte genstande fra andre museer og private virksomheder, filmklip, lyd og genstande fra Medicinsk Museions egne samlinger. I udstillingens andet rum kan man opleve en interaktiv installation, hvor gæsterne bliver portrætteret i margarine. Ved hjælp fra AI kan de besøgende forme den bløde margarine med deres bevægelser, smelte sammen med hinanden og få en fornemmelse af margarines taktilitet.

Om margarine

Margarine blev opfundet som et alternativ til smør i 1869 af den franske kemiker Hippolyte Mège-Mouriès. Den blev en succes, fordi det var billigt og tilbød den voksende befolkning et langtidsholdbart og næringsrigt produkt. Det nye ”kunstsmør” blev verdenshistoriens første succesfulde syntetiske fødevare og førte an, da produktionen af vores mad flyttede fra gården til fabrikken.

Det skift blev startskuddet til en debat, som også i dag optager forbrugere og udfordrer forskere og lovgivere. Hvad er sundt eller usundt? Naturligt eller unaturligt? Margarinens historie er fortællingen om videnskabens og reklamens magt og om hvordan, vores følelser for mad og forståelse af kroppen skulle ændre sig for altid.

Tidslinje

For at give et overblik over margarinens historie har vi lavet en tidslinje med vigtige nedslag. Fra oksetælle til insekter og fra teknologisk nybrud til fattigmandskost.

Find tidslinje

Kurator-
omvisning for grupper

Praktisk info:
Max. 15 deltagere
Varighed: 45 min.
Pris: 1500 kr. (i museets åbningstid) / 3000 kr. (uden for museets åbningstid)
Booking: Kontakt kurator Malthe K. Bjerregaard på e-mail: malthebj@sund.ku.dk

Om kuratoromvisningen:
Oplev en helt særlig omvisning med historiker og kurator Malthe K. Bjerregaard, der vil fortælle om det kringlede, og til tider anstrengte, forhold mellem mad og medicin. En historie som tager sit afsæt i en helt almindelig hverdags-madvare; margarinen.

Margarinens historie er fortællingen om industrialisering, om videnskabens og reklamens magt og om, hvordan vores følelser for mad og forståelse af kroppen skulle ændre sig for altid. Hør om hvordan margarine har sat sine spor i danskernes kultur og sundhed.

Events

Der bliver løbende tilføjet flere events. Følg med her eller på vores oversigt over alle events på Medicinsk Museion her.

Kuratoromvisning i særudstillingen MARGARINE
14. maj kl. 17-17.45
Oplev en helt særlig omvisning med historiker og kurator Malthe K. Bjerregaard, der vil fortælle om det kringlede, og til tider anstrengte, forhold mellem mad og medicin. En historie som tager sit afsæt i en helt almindelig hverdags-madvare; margarinen.
Læs mere og book her

Smag med hjernen – foredrag og sansebar
19. juni kl. 19-20.45
Hvad betyder farven for smagsoplevelsen? Og kan man smage erindringer? Kom til foredrag og smagning, og bliv klogere på, hvordan hjernen sanser smagsoplevelser.
Læs mere og book her

Tidligere events
Kuratoromvisning i særudstillingen MARGARINE
6. april kl. 13-13.45

Bag udstillingen

Margarine er kurateret af Medicinsk Museion, en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, CBMR, på Københavns Universitet.

Udstillingen er blevet til takket være støtte fra Den Gerstenbergske Fond

Kurateret af Malthe Kouassi Bjerregaard, Medicinsk Museion

Kontakt

Pressekoordinator: Julie Wouwenaar Tovgaard, julie.tovgaard@sund.ku.dk, 51895258
Kurator, Malthe Kouassi Bjerregaard, malthebj@sund.ku.dk, +45 28753819
Program- og Kommunikationschef, Martin Gerster Johansen, magj@sund.ku.dk, +45 93563582

Pressematerialer

Det skrev pressen

Hvis du vil læse mere om udstillingen har vi samlet artikler og anmeldelser fra pressen her.

Læs mere