Podcast

 • Podcast

  Bakteriekultur – en podcast om mikrobernes verden

  Lyt med på en svimlende fortælling om menneskets samliv med mikroberne. Gennem reportager, interviews og lydkunst guider dine værter Marie Chimwemwe Degnbol og Cecilie Glerup dig rundt i vores samliv med de trillioner af bakterier, der lever i, på og ved vores kroppe.

  Hør podcast her
 • Død og diagnose – en dødsyg podcast

  Tuberkulose, pest og kopper – epidemier har hærget siden civilisationens begyndelse. Så meget, at de har formet vores kultur og vores samfund – de er en vigtig brik af vores fælles historie.

  Hør podcasten her
 • Verden er i dig: Mikrober

  De sidste 10 år er der kommet en bølge af forskning, der udforsker vores kroppes komplekse mikrobielle økosystemer. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

  Hør podcast her
 • Verden er i dig: Generationer

  Bliver du påvirket af det, din bedstemor spiste? Er traumer arvelige? Det er spørgsmål, der bliver taget op i den såkaldte epigenetik. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

  Hør podcast her
 • Verden er i dig: Rummet

  Hvad sker der, hvis vi opholder os, hvor der ikke er noget tyngdekraft? Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

  Hør podcast her
 • Verden er i dig: Tid

  Kroppen har et indre ur, der binder os til planetens rytme – helt ned i vores celler. Denne podcastserie undersøger, hvordan vores kroppe er fysisk forbundet med den verden, vi lever i.

  Hør podcast her

Film

Herunder har vi samlet mange af vores film. Her finder du både udstillingsfilm, virtuelle omvisninger, foredrag og introduktioner til genstande i samlingerne. Nogle af filmene kan bruges i undervisning og andre er bare til dig, der er nysgerrig på vores historie.

Film

Mind the Gut på Medicinsk Museion

Introduktion til udstillingen 2015

Vores hoved og mave er under lup i udstillingen Mind the Gut. I den restaurerede kælder under museet udforsker udstillingen via en tankevækkende  blanding af videnskab, kunst og historie de komplekse forbindelser mellem vores sind og tarme. Hjerne, mavefornemmelser, identitet, tarme, bakterier, mikrobiomer. Alt kædes sammen i Mind the Gut.
Udstillingen viser, hvordan læger, forskere, patienter og kunstnere gennem tiden har forsøgt at forstå og behandle det komplicerede forhold mellem hovedet og maven. En gåde, der har optaget os gennem årtusinder og stadig giver stof til videnskabelige eksperimenter, trendy livsstilstendenser og heftige sundhedsdebatter.
i 2015 vandt udstillingen Bikubenfondens udstillingspris Vision 2015. Her kan du se en filmen, der blev lavet i den forbindelse.

Virtuel tour: Verden er i dig

Omvisning i udstilling 2022

Nåede du ikke at opleve den anmelderroste udstilling Verden er i dig før kulturlivet lukkede ned i december 2021? Kom med kurator Adam Bencard fra Medicinsk Museion på en helt særlig virtuel omvisning i udstillingen fra et nedlukket Kunsthal Charlottenborg.

Omvisningen blev livestreamet på Instagram d. 11/1 2022. Om udstillingen: Medicinsk Museion er flyttet ind på Kunsthal Charlottenborg og præsenterer den store udstilling Verden er i dig. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske objekter undersøger udstillingen, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os. Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens. Verden er i dig er kurateret af Medicinsk Museion (en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research – CBMR) på Københavns Universitet. Produceret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

Bag facaden: Udstilling om Corona

Forberedelser af udstillingen “Corona bliver også historie en dag”.  Kurator Anne Bernth viser en skoleklasse rundt inden udstillingen åbner.

Museion under Corona

Selvportræt af Museion under Corona 2020

I foråret 2020 lukker det meste af Danmark ned som følge af Covid-19 pandemien. Vi vasker og afspritter som aldrig før, hoster i ærmet, tænker over hvem der er mest udsat, hvem vi skal miste, hvor farligt det egentlig er, og hvor alene vi føler os. Alle på Medicinsk Museion blev sendt hjem med uvisheden om, hvor længe det skulle vare. Som museum for medicinens kultur i fortiden, nutiden og fremtiden måtte vi i fællesskab på afstand forholde os til pandemien iblandt os. Det er blevet til webudstillingen LIFE SUPPORT. Her kan du se en film, som vi lavede under Corona.

Flatten the curve

Film om Magnus Heunickes kendte corona kurve 2020

Where did this graph come from? How did they know that certain actions, like staying at home, would influence the curve? Why should we, the viewers, have found this convincing or reassuring? Why did so many governments trust this data enough to institute a series of strict lockdowns?

Kristin Hussey fortæller – hun er historiker og forsker ved Medicinsk Museion og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Det målbare åndedræt

Foredrag om spirometer under corona 2020

Her fortæller Niels Jakob Elsborg Andersen fra Medicinsk Museion om spirometerets opfindelse og betydning. Spirometri er en undersøgelse, hvor man undersøger lungefunktionen, ved at måle hvor meget og hvor hurtigt luften kan pustes ud af lungerne. Det er den mest brugte lungeundersøgelse overhovedet. Den anvendes ved åndenød for at finde ud af, om den kan skyldes lungesygdom. Undersøgelsen kræver ingen forberedelse, tager kun få minutter og kan finde sted hos egen læge, lungespecialist eller på hospitalet. Et spirometer blev meget relevant under corona-epidemien. 

ATJUUUUU

En video om at nyse under en corona-epidemi. Ansvarsfraskrivelse: Museion er ikke ansvarlig for bivirkninger såsom misbilligende blikke og øget social afstand, hvis du lytter til denne video i det offentlige rum.

Femme Vitale

Udstillingsfilm om kunstværk

Artwork by Pharmacopoeia: Femme Vitale in the entrance hall of Medical Museion. A dress made of ten years of prescription pills for two women, one from Denmark, the other from the UK, with metabolic syndrome, i.e., the combination of, among other diseases, type-2 diabetes, hypertension, and obesity.

Oplev Pharmacopoeias kunstværk Femme Vitale i Medicinsk Museions indgangshal. Kjolens 27.774 tabletter og kapsler repræsenterer 10 års medicinforbrug for en kvinde med det såkaldte metaboliske syndrom. Hendes medicinforbrug er sat sammen af to rigtige patientjournaler fra henholdsvis en dansk og en engelsk kvinde.

‘Mind the Gut’ på Medicinsk Museion

Introduktion til udstillingen 2015

Vores hoved og mave er under lup i udstillingen Mind the Gut. I den restaurerede kælder under museet udforsker udstillingen via en tankevækkende  blanding af videnskab, kunst og historie de komplekse forbindelser mellem vores sind og tarme. Hjerne, mavefornemmelser, identitet, tarme, bakterier, mikrobiomer. Alt kædes sammen i Mind the Gut.
Udstillingen viser, hvordan læger, forskere, patienter og kunstnere gennem tiden har forsøgt at forstå og behandle det komplicerede forhold mellem hovedet og maven. En gåde, der har optaget os gennem årtusinder og stadig giver stof til videnskabelige eksperimenter, trendy livsstilstendenser og heftige sundhedsdebatter.
i 2015 vandt udstillingen Bikubenfondens udstillingspris Vision 2015. Her kan du se en filmen, der blev lavet i den forbindelse.

Verden er i dig

Udstillingsfilm 2021

Medicinsk Museion flyttede ind på Kunsthal Charlottenborg i 2021 med udstillingen Verden er i dig. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske objekter undersøgte udstillingen, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os.

Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens. Vores celler registrerer skiftet fra dag til nat, skabt af planetens bevægelse. Ting vi rører ved påvirker trillioner af mikrober, der bor i og på os, og som bestemmer, hvordan vi har det. Generationerne, der kom før os, har efterladt sig spor i vores DNA. Vi eksisterer på godt og ondt i netværk af forbindelser, der strækker sig fra det mikroskopiske til det planetariske.

Udstillingen Verden er i dig tager afsæt i ny biomedicinsk forskning, der arbejder på at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden. Men samtalerne om forskningens indsigter kan ikke fastholdes i adskilte discipliner. De flyder over i kunst, historie, kultur, filosofi, politik og mere. Tilsammen åbner de for nye forståelser af vores kroppes forbundethed med verden.

Udstillingen rummer en blanding af nykommissionerede kunstværker, genstande fra Medicinsk Museions samlinger, malerier, videoinstallationer og videnskabelige og historiske objekter. Alle genstande fortæller om vores forbundne kroppe og udstillingen bevæger sig gennem fire temaer – Tid, RumMikrober og Generationer.

Her kan se en film om, hvad udstillingen handlede om.

Virtuel tour: Verden er i dig

Omvisning i udstilling 2022

Nåede du ikke at opleve den anmelderroste udstilling Verden er i dig før kulturlivet lukkede ned i december 2021? Kom med kurator Adam Bencard fra Medicinsk Museion på en helt særlig virtuel omvisning i udstillingen fra et nedlukket Kunsthal Charlottenborg.

Omvisningen blev livestreamet på Instagram d. 11/1 2022. Om udstillingen: Medicinsk Museion er flyttet ind på Kunsthal Charlottenborg og præsenterer den store udstilling Verden er i dig. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske objekter undersøger udstillingen, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os. Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens. Verden er i dig er kurateret af Medicinsk Museion (en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research – CBMR) på Københavns Universitet. Produceret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

The Science of Light

Foredrag om lys og videnskab maj 2021

Hvad hvis hemmeligheden til et bedre helbred var at tænde (eller slukke) lyset? Vores kroppe har udviklet sig til at følge den daglige solopgang og -nedgang. Kroppens indre ure hjælper med at regulere vores biologiske funktioner – og kan måske afsløre hemmeligheden bage en mere effektiv behandlinger af sygdomme. Siden den industrielle revolution har kunstigt lys transformeret vores samfund. Lysforurening og natarbejde kan forårsage sygdom ved at forstyrre kroppens naturlige rytmer. Men måske er vi i stand til at udnytte lys til at helbrede? I denne film udforsker læge og forsker Anders Sode West og historiker Kristin Hussey fortid og fremtid i lys, rytmer og sundhed. Foredraget er en del af udstillingen Verden er i dig på Kunsthal.

Kristin Hussey, ph.d., historiker og kurator på Medicinsk Museion
Anders Sode West, læge, ph.d.-neurolog / Afdelingslæge ved Rigshospitalet.

 

 

Visualizing the Rhythm: Body Time between art and science

Foredrag om Body Time på Kunsthal Charlottenborg 2021

In conversation with artist Susan Morris and scientist Zach Gerhart-Hines, moderated by The World is in You curator Kristin Hussey. We live our lives in a rhythm. We wake and sleep, move and rest, eat and fast. The ups and downs of our days can be masked by the regular ticking of the clock. So how can we capture the rhythmic nature of life? In different ways, both artists and scientists have been interested in recording and communicating the rhythms of the body.

Foredraget var en del af eventprogrammet for Medicinsk Museions udstilling Verden er i dig på Kunsthal Charlottenborg.

Tiden i kroppen

Foredrag om tid 2020

Din krop er forbundet til planetens tidslige rytmer. I disse år forskes der intenst i, hvordan vores celler måler og reagere på tidens gang. Det er et forskningsfelt, der rejser store spørgsmål både om individuel sundhed og samfundsmæssige strukturer – hvordan spiller elektrisk lys, skifteholdsarbejde og ændrede spisemønstre ind i kroppens fysiske tid og i vores oplevelse af tid? I denne film mødes lektor i mikrobiologi Zachary Gerhart-Hines og kurator Kristin Hussy til en samtale om tiden i kroppen.

Zachary Gerhart-Hines er lektor i mikrobiologi ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.
Kristin Hussey er historiker og forsker ved Medicinsk Museion og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Det ydre rums udfordringer

Foredrag om kroppen i rummet 2021

Hvordan forbereder vi kroppen på længerevarende rumrejser? Her på Jorden? At foretage rumrejser er ikke blot en teknologisk udfordring, det er i lige så høj grad en fysisk udfordring. Menneskekroppen er ikke skabt til at opholde sig i det ydre rum, slet ikke i længere tid, som det vil være tilfældet med fremtidens Mars-missioner. Derfor søger den medicinske rumforskning at finde ud hvad der mere præcist sker med kroppen, når den befinder sig i det ydre rums ekstreme omgivelser. Hvad sker der med musklerne? Søvnrytmen? Tarmbakterier? Og hvad kan man gøre ved det?

Udover den forskning, som finder sted på den internationale rumstation ISS, er der også en lang tradition for eksperimenter her på Jorden, der på den eller anden måde forsøger at efterligne forholdene i det ydre rum. Læge Nadja Albertsen har opholdt sig et år på det europæiske rumagentur ESAs forskningsstation Concordia, også kendt som ”White Mars” ,der ligger afsides i mere end 3000 meters højde på Antarktis indlandsis. Denne aften vil hun fortælle om sit ophold på stationen og de forskningsprojekter hun tog del i. Om hvordan hun indsamlede store mængder blod og afføring fra stationens ”astronauter”. Om iltmangel under nattesøvnen. Om stresshormoner. Og om tab af knoglemasse.

Jacob Lillemose giver her en historisk oversigt over en række af andre lignende eksperimenter, hvor menneskekroppens påvirkning af forholdene i det ydre rum er blevet undersøgt i faciliteter her på Jorden.
Med i filmen er Nadja Albertsen – hun er læge og nu PhD-studerende ved Aalborg og Grønlands universitet med et projekt med fokus på hjerterytmeforstyrrelser i Grønland. Hun færdiggør i juni en masteruddannelse i Sundhedsantropologi (MSc Health Anthropology) ved Aarhus Universitet. Hun har arbejdet som læge og forsker i Antarktis for European Space Agency (2018-2019) og har derudover krydset indlandsisen på ski.
Jacob Lillemose er Ph.d. i kunsthistorie og kurator ved Medicinsk Museion med ansvar for formidlings- og udstillingsprojektet Verden er i dig.

Foredraget er en del af serien Medicin til den forbundne krop, som vi afholder som en optakt til udstillingen Verden er i dig. Verden er i dig handler om vores forbundne krop og fandt sted på Kunsthal Charlottenborg fra 30. september 2021 til 16. januar 2022.

Dansen mellem arv og miljø

Foredrag om epigenitik 2021

Husker dine celler hvor du boede før? Og kan C-vitaminer forbedre kræftbehandling? Vores kroppe er resultatet af en konstant dialog mellem vores gener og vores omgivelser. En kompliceret dans mellem arv og miljø. Og nu mener mange forskere at være kommet et skridt nærmere forståelsen af denne proces via epigenetikken. Epigenetik er studiet af, hvordan vores miljø, adfærd og alder kan præge den måde, vores gener kommer til udtryk. Eksempelvis er mange kræftsygdomme kendetegnet ved, at man får epigenetiske forandringer. Men måske kan disse forandringer potentielt omvendes. Denne indsigt har medført, at den epigenetiske forskning er et felt i rivende udvikling – ikke mindst inden for udvikling af nye behandlinger til patienter med kræft.

I denne film kan du høre læge og forsker Stine Ulrik Mikkelsen diskutere de nye epigenetiske kræftbehandlinger og med afsæt heri præsentere noget af sin egen forskning med C-vitamin som epigenetisk aktør. Historiker og kurator Malthe Bjerregaard fra Medcinsk Museion vil forsøge at udrede nogle af de indviklede tråde, som denne videnskab trækker helt tilbage til Darwin og vores forståelse af arvelighed.

Stine Ulrik Mikkelsen er læge og har de sidste fire år forsket i bl.a. epigenetik i Professor Kirsten Grønbæks forskningsgruppe på Klinik for Blodsygdomme, Rigshospitalet, og Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet.
Malthe Kouassi Bjerregaard er historiker og kurator ved Medicinsk Museion og arbejder på formidlings- og udstillingsprojektet Verden er i dig.

Foredraget var en optakt til udstillingen Verden er i dig, som fandt sted på Kunsthal Charlottenborg fra 30. september 2021 til 16. januar 2022.

Du og dine mikrober er en superorganisme

Film med Adam Bencard fra Medicinsk Museion 2018

Du består af billioner af bakterier og vira, og de former, hvem du er. Hør professor Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter, og lektor ved Medicinsk Museion Adam Bencard fortælle om mennesket som en superorganisme på mikrobernes planet.

Vi scanner kroppen!

Foredrag på Medicinsk Museion 2012

Se en demostration af ultralydsscanning i Medicinsk Museion gamle Auditorium. De to læger på filmen er Morten Sørensen og Morten Engberg fra CEKU – Center for Klinisk Uddannelse. Ultralydsundersøgelser virker ved, at lydbølger sendes ind i kroppen og kastes tilbage (reflekteres) til en scanner med et billede (et ekko). Alt afhængigt af, hvad disse lydbølger rammer, sender de forskellige signaler tilbage. Væv med ekkorige strukturer, som for eksempel åreforkalkning i en pulsåre, resulterer i et lyst billede, hvorimod ekkofattigt væv, eksempelvis væske, resulterer i et mørkt billede.

 

Øjenåbnende, fascinerende og dybt relevant!

En gruppe jordemødre fra fødegangen på Hillerød Hospital var på besøg på Medicinsk Museion. Her kan du høre, hvad de sagde om museet.

Tur på Medicinsk Museion

Lokal TV på Medicinsk Museion 2014

Vesterbro Lokal TV har besøgt Medicinsk Museion. Filmen er fra 2014, selvom filmen er gammel, giver et godt indblik i museets historie og samlinger. Udstillingschef Bente Vinge Pedersen viser rundt.

Hands: The Choreography of the Laboratory (part 1)

When listening with the eyes, the laboratory overwhelmed me with rhythm. The rhythm of the steady hands of the lab technicians performing their routines to perfection, leaving no superfluous motion.

Focusing on a single movement – emptying the content of one test tube in to another – this video tries to incapsulate the amount of human experience, routine and familiarity incorporated into one simple action performed over and over again. The robot pipetter at the end of the film contrasts the expressiveness of the living hands. This video is part of an investigation into the aesthetics of the biomedical laboratory. It was recorded at Jens Juul Holst‘s laboratory at the University of Copenhagen’s Department of Biomedical Sciences, where Sofie Pilgaard Olesen and her colleagues work with gut hormones and their role in treating diabetes.

Hands: The Choreography of the Laboratory (part 2)

When listening with the eyes, the laboratory overwhelmed me with rhythm. The rhythm of the steady hands of the lab technicians performing their routines to perfection, leaving no superfluous motion.

Focusing on a single movement – emptying the content of one test tube in to another – this video tries to incapsulate the amount of human experience, routine and familiarity incorporated into one simple action performed over and over again. The robot pipetter at the end of the film contrasts the expressiveness of the living hands. This video is part of an investigation into the aesthetics of the biomedical laboratory. It was recorded at Jens Juul Holst‘s laboratory at the University of Copenhagen’s Department of Biomedical Sciences, where Sofie Pilgaard Olesen and her colleagues work with gut hormones and their role in treating diabetes.

Hands: The Choreography of the Laboratory (part 3)

When listening with the eyes, the laboratory overwhelmed me with rhythm. The rhythm of the steady hands of the lab technicians performing their routines to perfection, leaving no superfluous motion.

Focusing on a single movement – emptying the content of one test tube in to another – this video tries to incapsulate the amount of human experience, routine and familiarity incorporated into one simple action performed over and over again. The robot pipetter at the end of the film contrasts the expressiveness of the living hands. This video is part of an investigation into the aesthetics of the biomedical laboratory. It was recorded at Jens Juul Holst‘s laboratory at the University of Copenhagen’s Department of Biomedical Sciences, where Sofie Pilgaard Olesen and her colleagues work with gut hormones and their role in treating diabetes.

På besøg hos Medicinsk Museion (del 1)

Lokal-tv besøger Medicinsk Museion 2011

For mange år siden besøgte et tv-hold fra KomCTV-kultur Medicinsk Museion. Indslaget handlede blandt andet om et konserveret hoved fra omkring år 1800, med voksinjicerede vener og arterier. Desuden blev der kigget nærmere på et par genmanipulerede mus fra Holland, tre sygdomshærgede menneskekranier, tandlægerummet med sine fjedergebisser og meget mere. Udsendelsen blev sendt på lokaltv-stationer over hele landet. Selvom filmen er gammel, er historierne de samme. Udstillingschef Bente Vinge Pedersen og vores samlingschef Ion Meyer viser rundt.

På besøg hos Medicinsk Museion (del 2)

Lokal-tv besøger Medicinsk Museion 2011

For mange år siden besøgte et tv-hold fra KomCTV-kultur Medicinsk Museion. Indslaget handlede blandt andet om et konserveret hoved fra omkring år 1800, med voksinjicerede vener og arterier. Desuden blev der kigget nærmere på et par genmanipulerede mus fra Holland, tre sygdomshærgede menneskekranier, tandlægerummet med sine fjedergebisser og meget mere. Udsendelsen blev sendt på lokaltv-stationer over hele landet. Selvom filmen er gammel, er historierne de samme. Udstillingschef Bente Vinge Pedersen og vores samlingschef Ion Meyer viser rundt.

Kirurgiens historie: Fra barberhåndværk til højteknologisk videnskab.

Foredrag fra Kulturnatten med Adam Bencard, adjunkt ved Medicinsk Museion. 2012

Se Medicinsk Museions samling blive aktiveret på en helt ny måde i forbindelse med den kommende udstilling / Light break /

Igniting an old Finsen carbon arc light/ Afprøvning af en gammel Finsen Kulbuelampe

The installation Genomic Enlightenment which was revealed on Monday, has taken a lot of hard work to get up. This is a movie about the sweating, crying, laughing and cursing that has gone into making and putting up the beautiful, glimmering wave of gene chips.

2011

Samlingsleder Ion Meyer fra Medicinsk Museion har fundet en særlig (om end skadet) genstand frem fra museets gemmer. 2014

The Mystery of the Hole in the Skull

N: As I passed by the conservator’s workshop last week, I noticed that Charlotte was working on an old, faded skull, which looked like something out of a pirat movie. In the back of the skull was a dark hole where something had once pierced it. This hole had made Charlotte ask some quite different questions than she usually would: It was the beginning of a little detective story.

 

DA: Da jeg kom forbi konservatorværkstedet i sidste uge, sad Charlotte med et gammelt, gulnet kranie, der lignede noget fra en sørøverfilm. Bagest på kraniets isse var en mørkt hul, hvor noget engang var blevet stukket gennem kraniet. Dette hul gav Charlotte anledning til at stille nogle helt andre spørgsmål end hun var vant til, og blev starten på et lille detektivarbejde.

Knoglepakker og kraniekasser

I forbindelse med vandskade på Medicinsk Museion i 2011 blev en del af knoglesamlingen fra Æbelholt Kloster udsat for vand. Knoglerne er blevet tørret og bliver nu ompakket inden de skal på magasin hos Antropologisk Laboratorium på Panum Instituttet. Samtidig med ompakningen fotodokumenteres og registreres alle fundene, således at de efterfølgende bliver lettere tilgængelige for f.eks. forskere.

Hej Bakterier!

På Kulturnatten fik gæsterne lov at sætte deres fingeraftryk i en petriskål. De har nu fået lov at hygge i en uges tid og vi kan her præsentere resultatet.

Foredrag ved Gert Almind, læge, gæsteforsker, tidligere direktør for Novo Nordisk Fonden.

Kulturnatten 2013 – August og Marie Krogh og det danske insulin-eventyr (NU MED SLIDES)

Femme Vitale

An artwork about the metabolic syndrome. Created by Pharmacopoeia. 2013

Horse in a Jar / Hest på glas

EN: This October the National Gallery of Denmark asked our head of collections and conservation Ion to clean and conserve to newly acquired works of art: Two of the famous speciments, containing the horse’s ears and palate, from Bjørn Nørgaard’s 1970 happening ‘The Horse Sacrifice’. DA: I oktober måned bad Statens Museum for Kunst vores samlingsleder og konservator Ion om at rense og konservere to nyerhvervede kunstværker. Det drejede sig om to af hestepræparaterne fra Bjørn Nørgaards meget berømte happening Hesteofringen fra 1970, der gav ham tilnavnet hesteslagteren. Mere info om værket hos Statens Museum for Kunst: http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/uds…

SHOW LESS

EN: Senior Curator Niels Christian has chosen to talk about the hand of sailor Niels Terkelsen – a prothesis fro the 19th century – and the detective work needed to dig up information about the object. DA: Vores museumsinspektør Niels Christian har valgt at fortælle om den såkaldte ‘Niels Terkelsens hånd’ – en håndprotese fra 1800tallet – og det detektivarbejde det har været at grave historien omkring genstanden frem. 2011

The hand of Niels Terkelsen / Niels Terkelsens hånd

The Hansen Writing Ball / Malling Hansens Skrivekugle

EN: A writing ball is a kind of early type writer with the hemisphere keyboard. On this particular writing ball, every key represents a letter from Louis Brailles’ alphabet for blind people. DA: En skrivekugle er en slags skrivemaskine, hvor tastaturet er formet som en halvkugle, og papiret ligger på en rulle under halvkuglen. På denne specielle skrivekugle er hver tast et bogstav i Louis Brailles’ blindealfabet. Den oprindelige skrivekugle (uden blindskrift, men med bogstaver) blev opfundet af danskeren Rasmus Malling-Hansen, og er af verdens første skrivemaskiner. Den smukke og praktiske maskine vandt medaljer på verdensudstillingerne i Wien og Paris i henholdsvis 1873 og 1878.

HeartMate

EN: Our historian of the body, exhibition developer and assistant professor Adam talks about his favourite object, the HerathMate: An aluminum pump, that questions our understanding of the body. DA: Vores kropshistoriker, udstillingsudvikler og ultramaterialistist (på den gode måde) Adam fortæller om sin yndlingsgenstand Heart Mate’en. En aluminiumspumpe, der piller ved vores forestillinger om kroppen.

Emptying the cellars / Kældrene tømmes

EN: Last week Niels, Jacob had help from two removal men to empty the flooded cellars of heavy objects, and take them to the storage rooms at Panum. Hard work, but interesting to witness: A caravane of odd instruments and devices emerging from the deep. DA: I sidste uge måtte Niels Christian og Jacob, med hjælp fra et par flyttefolk, bære alle de tungere genstande op fra kældrene og ind i bil, der skulle køre dem til magasinerne på Panuminstituttet. Det var hårdt arbejde, men flot at se på: En karavane af gamle instrumenter og apparater, der kom frem fra dybet.

The Rollator / Rollatoren

EN: Our drawing postdoc Lucy’s favourite object is the rollator. At first glance it looks ugly and boring, but through drawing it Lucy has discovered the hidden aesthetic qualities of the rollator. DA: Vores tegnende postdoc Lucys yndlingsting er en rollator. Den virker umiddelbart grim, kedelig og uæstetisk, men ved at tegne den har Lucy opdaget rollatorens skjulte kvaliteter.

Exhibition in the making / En udstilling bliver til

EN: Since last spring Adam & co has been working on the exhibition Balance and Metabolism – two understandings of the body in medicine. This video shows the exhibition slowly taking form during the last month preceding the opening: Objects are prepared, showcases put up, and the graphic finish applied. DA: Siden foråret har Adam og co arbejdet på udstillingen Balance og Stofskifte -to forståelser af kroppen i medicinen. Denne video viser hvordan udstillingen langsomt tager fysisk form i den sidste måned op til åbningen; hvordan genstande gøres klar, montres sættes op og det grafiske udtryk fuldendes.

X-ray apparatus / Røntgenapparat

EN: Our guest researcher Sven Erik, former medical consultant, has chosen Albers-Schönbergs X-ray apparatus from the early 20th century as his favourite object. DA: Vores gæsteforsker Sven Erik Hansen, der er forhenværende overlæge, har valgt Albers-Schönbergs røntgenapparat fra begyndelsen af det 20. århundrede som sin yndlingsting.

Nicolet Viking 1

Blandt de mange genstande i udstillingen “Medicoteknik. Dansk ingeniørkunst og opfindsomhed gennem 40 år” finder man i hjørnet af lokalet et monstrum af en computer. Computeren er en Nicolet Viking 1 fra 1985 som via elektroder kan måle Elektromyografi (EMG) — det vil sige den elektriske aktivitet i muskler. Her 24 år efter fungerer den stadigvæk, og benyttes i undervisningen af tandlægestuderende, hvilket er noget af en bedrift sammenlignet med nutidige computeres overlevelsesrate. Derfor kom lektor ved Odontologisk Institut Carsten Eckhart Thomsen forbi Medicinsk Museion for at vise Nicolet Viking 1’s kunnen frem. Viking 1 kan se frem til d. 26. juni på Medicinsk Museion.

Balance and Metabolism trailer / Balance og Stofskifte trailer

EN: Our new exhibtition takes a look at 2 historical understandings the body: The humoral and the chemical. DA: Vores nye udstilling handler om 2 forestillinger om kroppen i medicinens historie: Den humorale og den kemiske. 2011

Bike Experiment / Cykelforsøg

Experiment measuring the metabolic functions in rest and during excersise in normoxia and hypoxia. Conducted at the Copenhagen University Hospital’s laboratory of the circulatory system. Eksperiment til måling af stofskiftet i hvile og ved motionering i normoxia og hypoxia. Foretaet på Rigshospitalets kredsløbslaboratorium. 2012