Uden emne

De døde belærer de levende: ”Mortui vivos docent”

Dette latinske citat er hyppigt brugt til at udtrykke berettigelsen af obduktion i lægevidenskabens tjeneste. De døde kan nemlig belære de levende ”om sygdommes sæde og årsag” som titlen lyder på en bog af italieneren Giovanni Battista Morgagni (1682-1771). Her skriver han at ”hvad der kan iagttages i det døde organ, giver en tydelig forklaring […]

Dette latinske citat er hyppigt brugt til at udtrykke berettigelsen af obduktion i lægevidenskabens tjeneste.

De døde kan nemlig belære de levende ”om sygdommes sæde og årsag” som titlen lyder på en bog af italieneren Giovanni Battista Morgagni (1682-1771). Her skriver han at ”hvad der kan iagttages i det døde organ, giver en tydelig forklaring på hvad lægen havde bemærket, mens patienten var i live.” (Vol.I, p.264).

Således introducerede Morgagni obduktion som en særdeles vigtig faktor i lægevidenskabens udvikling, men han har ikke selv formuleret sit synspunkt så kort og fyndigt som i citatet.

Sentensen ”Mortui vivos docent” er brugt 100 år tidligere af hollænderen Constantijn Huygens (1596-1687) som et epigram til hans bibliotek, men her er den brugt i den betydning at de levende kan finde belæring hos de døde i bøgernes verden.

På et eller andet tidspunkt efter Morgagni har lægeverdenen taget Huygens’ ordlyd til sig og overført den til den nuværende anvendelse.