Uden emne

Gør-det-selv-sundhed: Medicinens antiautoritære epoke

  Det er længe siden at lægen var den eneste ophøjede autoritet på sundhedsområdet, og idag kan alle blive eksperter i deres egen krop med hjælp fra kend-din-krop-litteratur, sundhedsfora på internettet og en overvældende mediedækning af de evigt skiftende sundhedsråd. Som det nyeste har en gruppe unge medicin- og jordemorstuderende lavet en sundhedsklinik for andre studerende, hvor […]

 

Hvad er sundhed og hvem bestemmer hvad der er sundt?

Det er længe siden at lægen var den eneste ophøjede autoritet på sundhedsområdet, og idag kan alle blive eksperter i deres egen krop med hjælp fra kend-din-krop-litteratur, sundhedsfora på internettet og en overvældende mediedækning af de evigt skiftende sundhedsråd.
Som det nyeste har en gruppe unge medicin- og jordemorstuderende lavet en sundhedsklinik for andre studerende, hvor de, endnu uden at have fået tildelt blåstemplingen ‘læge’ eller ‘sygeplejerske’, alligevel stiller deres faglige kompetencer til rådighed.
Løb er populært som aldrig før

Sandheden om sundheden er det nu op til den enkelte at finde, og dermed er den enkelte også ansvarlig for sin egen sundhed. Når den akkumulerede viden om hvordan man lever sundt er tilgængelig for alle, er der ingen undskyldning for ikke at være sund. Måske er det netop derfor vi i øjeblikket oplever hvad nogen ville kalde en sundhedsfetichistisk kultur, hvor fysisk sundhed og en smuk, stærk krop er lige så meget tegn på velstand og succes, som dyre beklædningsgenstande eller overforbrug var tidligere.
På et mere teknisk niveau har man især indenfor gen-forskning og andre områder hvor man arbejder med enorme datamængder fundet ud af at crowdsourcing er en yderst brugbar metode. Man gør simpelthen materialet tilgængeligt for alle ‘civile’ eksperter, som så gør det grove arbejde, mens de professionelle kan fokusere på at få et overblik og se drage konklusionerne. (Så sent som under udbruddet af E.Coli i Europa i sommer, offentliggjorde Beijing Genomics Institute deres analyseresultater til crowdsourcing.)
Biohackeren Lepht Anonym har selv opereret magneter ind i sine fingerspidser

Denne opløsning og demokratisering af videnskabelig autoritet har også medført dannelsen af bl.a. biopunk-bevægelsen, hvor man på hobbyniveau eksperimenterer med avancerede biotekniske procedurer, som genmanipulation og biologiske forbedringer af menneskekroppen, i sit eget køkken. DIYbio, et stort netværk for biopunks, eller biohackere som de også kalder sig, beskriver sig således som en organisation for “citizen scientists, amateur biologists, and do-it-yourself biological engineers”.