Uden emne

Sygekassebriller, elfenbensgebisser og et høreapparat i en dametaske

Hvad har sygekassebriller, elfenbensgebisser, et høreapparat indbygget i en dametaske og en masse stokke til fælles? De har naturligvis det til fælles at de alle kan ses i den kommende udstilling Healthy Ageing, der åbner i Panum Bygningens vandrehal d. 8. februar. De briller, gebisser, høreapparater og stokke der er en del af udstillingen repræsenterer […]

Samlingsleder Ion Meyer udvælger et fint udskåret elfenbensgebis til udstillingen
Samlingsleder Ion Meyer udvælger et fint udskåret elfenbensgebis til udstillingen
Hvad har sygekassebriller, elfenbensgebisser, et høreapparat indbygget i en dametaske og en masse stokke til fælles? De har naturligvis det til fælles at de alle kan ses i den kommende udstilling Healthy Ageing, der åbner i Panum Bygningens vandrehal d. 8. februar.
De briller, gebisser, høreapparater og stokke der er en del af udstillingen repræsenterer de aldersrelaterede behov for hjælpemidler, der kan kompensere for kroppens ældning. Genstandene er udvalgt i Medicinsk Museions store samlinger og illustrerer udviklingen gennem de sidste par hundrede år.
De tidligste briller, pincenez’er og lorgnetter, tilhørte den mere velstillede del af befolkningen. Det samme gælder et par briller hvor stængerne er velegnede hvis brugeren har en stor paryk, eller en monokel fastklemt om det ene øje. Først med sygekassebrillerne bliver det mere tilgængeligt for en større del af befolkningen, at kunne se tydeligt i en høj alder. Brillerne er præget af de skiftene tiders mode og kan fremhæve brugerens position. Det understreges af at en del af brillerne har almindeligt glas, og ikke bæres for at korrigere for synsfejl.
De tidligste gebisser er fremstillet i tand, ofte elfenben, og er skåret mere eller mindre groft ud. Der er ofte tale om en hel over- eller undermund, men der er også en række eksempler på delproteser men en eller få tænder i samlingerne. Flere af proteserne har indsatte mennesketænder, som i perioder har været handlede. Proteserne kan være hæftet på en gane af metal. Senere bliver protesefremstillet af kautsjuk, der udvindes af rågummi, og i 1900-tallet bliver acryl det foretrukne materiale.
De første hørerør har ikke en forstærkende lydoplevelse, men blot den funktion at de samler lyden og leder den ind i øret. Effekten er begrænset og udviklingen af høreapparater medførte en væsentlig forbedring, også for ældre borgere med aldersrelaterede høretab. Der er mange eksempler på høreapparater skjult i andre beklædningsgenstande, for at dækker over et, måske tidligt, høretab.
Til forskel for de øvrige genstande har stokke været anvendt gennem flere tusinde år. Udstillingen viser et udvalg af stokke der har været benyttet på Københavns Kommunehospitals geriatriske afdeling.
Udvalget af genstande er ikke tilfældigt. Det kræver et kendskab til museets samlinger og et veldefineret mål for den formidling de skal indgå i. Til denne udstilling er der udvalgt genstande der har været anvendt ved aldersrelaterede funktionsnedsættelser. De skal samtidig vise den teknologiske udvikling og modens skiftende luner gennem de seneste generationer, og så skal genstande passe til hinanden, ”tale sammen”, så det også bliver en æstetisk oplevelse at se udstillingen. Se selv om det er lykkedes.