Balance og stofskifte

Udstilling Balance og stofskifte på Medicinsk Museion. Foto: Morten Skovgaard

Om udstillingen

Du har en krop. Hvad tænker du om den? Udstillingen Balance og stofskifte tager fat på emnet ’kropsforståelse’.

Kroppen er i disse år genstand for stor opmærksomhed. I medielandskabet bliver kroppen dyrket som tyk eller tynd, rask eller syg, afhængig, trænet eller manipuleret. Men forståelsen af, hvad der gør en krop syg, er ikke entydig. Hver tid har forskellige bud på, hvordan kroppen skal forstås, og ikke mindst hvad sygdom og sundhed er. Lægevidenskaben spiller en central rolle i dannelsen af kropsforståelsen både for den enkelte og for samfundet generelt.

Med genstande og billeder fra museets rige samlinger giver udstillingen et indblik i to kropsforståelser fra medicinens historie. Udstillingen går tæt på de konkrete behandlingsmåder – brækmidler, åreladningskar, insulinsprøjter og hormonpræparater – og de forståelser af kroppen, der underbygger dem.

Man kan opleve den humorale tænkning fra antikken, der på mange måder ligner vor tids fokus på livsstil, og se hvordan kroppen som kemisk system blev analyseret frem i 1800-tallets laboratorier.

Studiet af kroppens kemi begyndte i 1800-tallet og afløste gradvist den humorale kropsforståelse, som ellers havde været gældende i mere end 2000 år. Den humorale krop bestod af fire kropsvæsker – blod, slim, gul galde og sort galde – der skulle være i balance for ikke at udløse sygdom. Det var lægens job at enten tappe eller styrke en af de fire væsker for at kurere sygdom og holde kroppen sund.

I dag forstår lægevidenskaben kroppen som et sammenhængende kemisk system – mennesker lærer, tænker, elsker, sover, føler sig ovenpå eller triste, er sunde eller syge på grund af kemiske reaktioner i vores kroppe.

Bag udstillingen

Udstillingen er lavet af adjunkt Adam Bencard. Udstillingsarkitekt er Mikael Thorsted og grafisk designer Frk. Madsen.