Uden emne

Bevaring af gammel lægebog med øjentavler

Nova Nosographia Ophthalmica 1. del Donation og beskrivelse Medicinsk Musieon modtag i januar en fin gammel lægebog Nova Nosographia Ophthalmica skrevet af læge Johannis Taylor. Lægebogen er fra 1766 og indeholder 20 kolorerede tavler med øjne, der repræsentere en række øjensygdomme. Disse sygdomme er beskrevet i 243 diagnoser opdelt i 27 kapitler. Lægebogen dokumenterer et skridt […]

Nova Nosographia Ophthalmica 1. del
Donation og beskrivelse

Medicinsk Musieon modtag i januar en fin gammel lægebog Nova Nosographia Ophthalmica skrevet af læge Johannis Taylor. Lægebogen er fra 1766 og indeholder 20 kolorerede tavler med øjne, der repræsentere en række øjensygdomme. Disse sygdomme er beskrevet i 243 diagnoser opdelt i 27 kapitler.

Lægebogen dokumenterer et skridt i udviklingen af kendskabet til øjensygdomme. Den har derfor forskningsmæssig værdi, men det er ikke mindst som formidlingsgenstand at den vil få plads i Medicinsk Museions samlinger. Lægebogen er doneret af Kirsten og Lars Nørgård, og museet har modtaget den med interesse. 

To øjentavler er revnet og er helt løse.
To øjentavler er revnet og er helt løse.

De første mange år har den været anvendt af øjenlæger, senere har den fået historisk interesse. Selvom der har været passet på lægebogen så den har overlevet til idag, er århundredene ikke gået upåvirket hen over den.
Der var oprindeligt 23 tavler med kolorerede øjne, men nu mangeler tre af dem. En del af de øvrige har revner og fået nye folder gennem årenes brug. To tavler er helt revnede og løse. 
Der er kommet mange nye folder gennem årene. Papiret er i god stand men er blevet mørkt i kanterne.
Der er kommet mange nye folder gennem årene. Papiret er i god stand men er blevet mørkt i kanterne.

Lægebogens læderryg er medtaget af århundredes anvendelse.
Lægebogens læderryg er medtaget af århundredes anvendelse.

 
 
 
 
 
 
 
 
Papiret er fremstillet i en god kvalitet og stadig i en forholdsvis god stand. Revnerne skal stabiliseres, folderne rettes ud og papiret renses let i partier for at sikre at den kan anvendes, uden at der kommer yderligere skader. Læderindbindingen har også mærket tidernes anvendelse. Der er sket en nedbrydning af selve læderet og det er blevet slidt af mange år brug, så det skal også renses og stabiliseres.
Lægebogen med de fine øjentavler skal nu bevares for fermtiden. I de følgende uger vil en række blogindlæg følge de bevaringsmæssige indgreb, der skal til for at sikre lægebogen for fremtiden. De forskellige bevaringsprocesser er ikke så vanskelige, men de enkelte tavler og sider skal behandles med forsigtighed og enkeltvis, så hele behandlingen vil strække sig over mange uger. Følg med i de kommende indlæg om bevaringen af Nova Nosographia Ophthalmica, fra 1766.