Foto-Sebastian-Dall-Mayoni-for-Uniavisen

Det humane materiale udvælges nøje på Medicinsk Museion

Samlingschef på Medicinsk Museion, Ion Meyer, fortæller om de etiske overvejelser ved udstilling af humant materiale. Lyt til Kulturen P1 via nedenstående link.

“The American Museum of Natural History” på Manhatten har meldt ud, at de vil kigge på, hvordan de behandler skelletter og menneskelige kropsdele i deres samlinger. Beslutningen blev truffet, da museet ikke var tilfreds med, hvordan de tidligere har håndteret indsamlingen af jordiske rester.

Når et stort museum som ”The American Museum of Natural History” sætter fokus på samlinger med humant materiale, så følger medicinske museer med, verden over, og stiller sig selv det spørgsmål; kunne vi gøre det bedre? Handler vi etisk og redeligt?

Ion Meyer, som er Samlingschef på Medicinsk Museion, forklarer, at der ligger store etiske overvejelser bag alle beslutninger i Medicinsk Museions forskellige udstillinger. ”Vores samlinger har både en undervisnings, forskningsmæssig og historisk relevans – også den dag i dag. At udstille humant materiale vil blive mødt med mange vurderinger. Det kan ikke undgås.”, siger han og uddyber: ”Vi spørger altid os selv, om det giver mening at bevare og udstille de her ting. Det humane materiale udvælges nøje, når det skal indgå i en udstilling. Vi kigger fx på spørgsmål omkring etnicitet, religion og kulturel baggrund”. 

Hør mere om samlingerne på Medicinsk Museion i dette radiointerview på Kulturen P1. Lyt med fra 31.20 min.

Foto: Sebastian Dall Mayoni for Uniavisen