Uden emne

Gunther von Hagen anno 1800

Der er to ægte menneskehoveder på Medicinsk Museion. I stedet for blod i årerne, har de voks i årerne… Hovederne er i sin tid blevet fremstillet ved at fjerne det yderste hudlag og enkelte muskler. Formålet var at blotlægge blodkredsløbet,  så det var muligt at studere en del af den menneskelige anatomi. Til hjælp blev årerne injeceret med […]

Der er to ægte menneskehoveder på Medicinsk Museion. I stedet for blod i årerne, har de voks i årerne…
Hovederne er i sin tid blevet fremstillet ved at fjerne det yderste hudlag og enkelte muskler. Formålet var at blotlægge blodkredsløbet,  så det var muligt at studere en del af den menneskelige anatomi. Til hjælp blev årerne injeceret med en voks, så de stod tydeligt frem. Under denne proces blev hovedet lagt i varmt vand i nogle timer så det var gennemvarmt, for at forhindre voksen i at stivnede med det samme den blev injiceret. Også arbejdsredskaberne skulle være varme, for at gøre det så let som muligt at få voksen fordelt ud i årerne, som ved den mindste forrådnelse bristede under trykket. Skete dette, kunne præparatet ikke bruges, ligesom voldsom udvidelse af årerne under injectionen også gav et forkert anatomisk billede af årernes udseende.
Efter injectionen skulle hovedet tørre. For at undgå deformation pga. forkert belastning og tryk under tørringsprocessen, blev der boret et lille hul i toppen af kraniet, så det kunne hænges op mens det tørrede (lille hul i issen på billede). Efter tørring blev hovedet lakeret og arterier og vener malet henholdsvis røde og blå. 
Denne metode havde havde sit højdepunkt i perioden 1650-1750, hvorefter interessen aftog. Hovederne antages dog at være fremstillet senere, nemlig omkring år 1800.
De to hoveder har været udstillet over længere tid sammen med andre humane præparater, men er i forbindelse med en istandsættelse af deres “gamle lokaler” blevet flyttet og har været forbi konservatorværkstedet inden de atter skal indgå i en udstilling.
 Det der er sket på konservatorværkstedet er, at de er blevet efterset, tilstandsvurderet og tørkonserveret, for at fjerne støv fra overfladen. Tørkonservering er i dette tilfælde udført med en meget blød pensel på selve hovedet og en lidt mere stiv børste på pladen, som hovedet er monteret på. Inden det første hoved sættes ind i montren, ses det efter at alt er i orden.