Uden emne

Kirurgiens historie på P1

P1’s populære historieprogram Alletiders historie genudsender nu to fortællinger om kirurgiens historie. Medicinsk Museions samlingsleder Ion Meyer fortæller om udviklingen fra kirurgiske indgreb der blev udført uden bedøvelse, hvor kirurgens hurtighed var afgørende, og hvor infektioner var almindelige og ofte med fatale følger, og frem til nutidens målrettede indgreb, der kan udføres med stor præcision. […]

P1’s populære historieprogram Alletiders historie genudsender nu to fortællinger om kirurgiens historie. Medicinsk Museions samlingsleder Ion Meyer fortæller om udviklingen fra kirurgiske indgreb der blev udført uden bedøvelse, hvor kirurgens hurtighed var afgørende, og hvor infektioner var almindelige og ofte med fatale følger, og frem til nutidens målrettede indgreb, der kan udføres med stor præcision. Du kan høre hvorfor kirurgen i gamle dage skulle have et syn som en høg, et hjerte som en løve og hænder som en kvinde, og historien om en ung kvinde, der i 1830-erne får fjernet et stykke af overkæben, og som to gange må spytte blod ud og styrke sig med lidt vin, før operationen kunne fortsætte. I 1800-tallet var først bedøvelsen og senere kampen mod bakterier med til at bane vejen frem til nutidens højt specialiserede, minimal invasive kirurgi. Det er muligt at se instrumenter som dem der omtales i programmerne i Medicinsk Museions udstillinger, se nærmere på www.museion.ku.dk eller på Besøg os, her på siden.
Udsendelserne blev bragt første gang i februar, og første del blev sendt i søndags og genudsendes på torsdag d. 16. juli kl. 16.10 – 16.55. Anden del sendes søndag d. 19. juli kl. 9.07 – 9.55, og genudsendes torsdag d. 23. juli, også kl. 16.10 – 16.55.
Programmerne kan også høres på DR’s hjemmesider:
Første del. http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2009/02/spion.htm
og anden del: http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2009/02/enblodighistorie.htm