Uden emne

Kuratering i kuldens tegn

Som flittige læsere af denne blog måske kan huske er undertegnede godt i gang med at kuratere genstande indsamlet i forbindelse med vores særudstilling Del og hel. Brudstykker fra biomedicinens tid. Disse genstande er ikke indsamlet på grund af deres tilknytning til en berømt forsker eller en kendt opdagelse. De skal indsamles fordi de er arketyper. […]

Som flittige læsere af denne blog måske kan huske er undertegnede godt i gang med at kuratere genstande indsamlet i forbindelse med vores særudstilling Del og hel. Brudstykker fra biomedicinens tid. Disse genstande er ikke indsamlet på grund af deres tilknytning til en berømt forsker eller en kendt opdagelse. De skal indsamles fordi de er arketyper. Altså typiske genstande der bruges indenfor den medicinske forskning.
En stor del af de genstande som netop er blevet kurateret havde desuden et spøjst fællestræk. De havde alle noget med kulde at gøre.
Således er denne splintfri Dewar Flask beregnet til at opbevare flydende nitrogen, varme væsker m.m. og kan tåle temperaturer mellem -196 og +100 grader. For et billede af sådan en flaske i brug se her. En af de helt store hjælpemidler når disse genstande skal kurateres er de forskellige produktkataloger som rummer en sand guldmine af oplysninger om de forskellige genstande.  
Hvis man er interesseret i at se hvad flydende nitrogen kan bruges til er det blot et klikke sig ind på youtube og skrive flydende nitrogen i søgefeltet. Det skal nok give et par hits.
Sådan en Dewar flask er dog ikke den eneste beholder der kan benyttes til frysning.
Således kan de fire farvestrålende cyroboxes der ses herunder også benyttes til cryofrysning.  
Ved cryofrysning går man ned til en temperatur på under 150 grader celsius, hvilket gør det muligt at opbevare biologiske prøver nærmest i det uendelige. Cryofrysning er en teknik der er vidt udbredt og benyttes bl.a. til nedfrysning af sædceller. Se eksempelvis her. Cryoboxene her er beregnet til at indeholde cryotubes eller cryovials, det vil sige små ampullignende flasker der kan holde en biologisk prøve. En del af disse vials er også kurateret og vil indgå i samlingen.