LIFE SUPPORT – NY WEB-UDSTILLING UDFORSKER LIVET UNDER COVID-19 PANDEMIEN

Medicinsk Museion, Københavns Universitets museum for medicinens kultur og historie, lancerer i dag web-udstillingen Life Support – Tanker om livets opretholdelse under en pandemi, der blev udviklet i foråret under Covid-19 pandemiens første bølge. Udstillingen tager fat på temaer som social isolation og renlighed – emner som pludselig blev en del af dagligdagen for os alle.

Onsdag den 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen Danmark ned. Covid-19-pandemien var nået til Danmark, og vi var en del af en global krise. Dagligdagen, som vi kendte den, ændrede sig brat. Vores fysiske udfoldelsesrum blev indskrænket, tiden gik i stå – alt sammen for at redde liv. Så hvor kan man vende sig hen for at få Life Support og sikre livets opretholdelse?

Nu lancerer Medicinsk Museion web-udstillingen Life Support, der er bygget op omkring fem temaer – viden, åndedræt, renlighed, isolation og døden. Disse fem temaer tager afsæt i covid-19-pandemiens første usikre tid i Danmark. Temaerne skal give anledning til spørgsmål som: Hvad er covid-19 for en sygdom? Hvordan skal vi beskytte os selv? Kan fortidens epidemier give os noget at pejle efter? Hvert tema behandles i collager af tekster, digte, billeder, video og podcasts.

Om ideen bag udstillingen siger udstillingsleder Bente Vinge Pedersen: ”Det har været naturligt for os som medicinsk museum at arbejde med corona-pandemien. Vi håber, at publikum vil tage godt imod udstillingen, som er vores umiddelbare bud på et portræt af livet under covid-19-krisen som det har set ud under første bølge. Udstillingen indeholder både viden om epidemiske sygdomme, men også mere filosofiske overvejelser over, hvad det er for en situation, vi befinder os i, nu hvor vi lever i et medicinhistorisk øjeblik.”

I udstillingen kan man fx gå på opdagelse i billeder fra museets arkiv, lytte til podcast om museets konservators forhold til at arbejde med døden, dykke ned i digte, udforske karantænens historie, prøve det nyopfundne åndedrætsorgel og meget mere. Udstillingen blander medicin, kultur, historie og eksistens – for pandemien er grænseoverskridende og kan ikke forstås alene fra ét perspektiv.

Webudstillingen er skabt under forårets lockdown, hvor Medicinsk Museion var lukket og alle medarbejdere sendt hjem. Udstillingen er blevet til på zoom-møder i et bredt samarbejde på tværs af faggrupper, og i første omgang uden at medarbejdere havde adgang til museet. I dag, hvor udstillingen åbner, ser verden allerede anderledes ud, og vores erfaring med sygdommen covid-19 er en anden. Selvom sygdommen ikke er fortid, virker marts 2020 på mange måder til at være længe siden. Medicinsk Museion arbejder videre med emnet, og planlægger at åbne en fysisk udstilling i foråret 2021.

Find udstillingen her: https://www.museion.ku.dk/life-support

Kontakt

Udstillingsleder Bente Vinge Pedersen
+ 45 28 75 38 21 
bvpn@sund.ku.dk