Uden emne

Molekylemodeller

Mens det går stille og roligt med den sidste finish i udstillingsrummene, har jeg tid til at sidde og pusle med blogindlæg her på en kold lørdag eftermiddag. Måske er det på tide, at fortælle lidt mere om, hvad man kan opleve på udstillingen Design4Science, der jo åbner på tirsdag for det indbudte publikum og på […]

Mens det går stille og roligt med den sidste finish i udstillingsrummene, har jeg tid til at sidde og pusle med blogindlæg her på en kold lørdag eftermiddag. Måske er det på tide, at fortælle lidt mere om, hvad man kan opleve på udstillingen Design4Science, der jo åbner på tirsdag for det indbudte publikum og på onsdag for alle andre.
Udstillingen handler om den molekylærbiologiske verden, som er usynlig for det blotte øje, men som inden for de seneste 50 år er udforsket af forskere i laboratorier verden over. Det er grundforskning i livets mindste, men meget essentielle dele: gener, DNA og antistoffer, som vi efterhånden har fået kortlagt og forstået betydningen af. I arbejdet med molekylærbiologien har forskerne arbejdet med at visualisere det usynlige. En del af udstillingen beskæftiger sig netop med denne side af forskningen, der har har haft som formål at udforske og kortlægge fx de enkelte livsvigtige molekylers strukturer. 
Modellerne her til venstre er 3-D modeller af virus.
 
 
 

Model af rhodopsin, som er et molekyle i øjet, der gør det muligt for os at se selv ved lav lysstyrke.
 
 
 
 
På baggrundsbilledet kan man se John Kendrew, der fik Nobelprisen for sin kortlægning af Myoglobin og Hæmoglobin. Modellen på gulvet foran forestiller Myoglobin.
 
 
 
Dette er bare nogle eksempler fra udstillingen. Der er også computeranimerede visualiseringer og tegninger, der alle giver farvestrålende fortolkninger af, hvordan den usynlige verden af molekyler ville tage sig ud for vores øjne, hvis vi kunne se dem.