Uncategorized

Nede i Museions kælder vokser bakterielle verdener frem.

Vi er i Mind the Gut projektet i gang med at eksperimentere med, hvordan vi kan udstille levende bakterielle økosystemer i vores udstilling til oktober. Vi synes ikke, at folk blot skal læse om bakterier og det indre økosystem de udgør inde i vores tarme, men ønsker at lade folk opleve rigtige bakterier der vokser og lever sammen, […]


Vi er i Mind the Gut projektet i gang med at eksperimentere med, hvordan vi kan udstille levende bakterielle økosystemer i vores udstilling til oktober.

Vi synes ikke, at folk blot skal læse om bakterier og det indre økosystem de udgør inde i vores tarme, men ønsker at lade folk opleve rigtige bakterier der vokser og lever sammen, og som man kan se med det blotte øje.

Vi har af forskellige konservatoriske og sanitære grunde ikke kunne vise levende bakterier fra tarmen, men har lavet en række såkaldte Winogradsky-søjle eksperimenter hvor man bruger bakterieholdig sediment fra naturen blandet med forskellige typer næring til at danne et lille levende økosystem. Metoden blev opfundet i 1880’erne af den Russiske forsker Sergie Winogradsky som en nem måde at kultivere en divers kombination af bakterier og andre mikoorganismer.

I vores eksperimenter har vi brugt sediment fra Roskilde fjord, som vi har fodret med forskelligt substrat og inkuberet i nogle af vores gamle glaskrukker. Nu står de nede i vores kælder og gror i flotte farver: grøn, purpur, lilla og sort. Da der findes en række forskellige bakterier i systemet som kan nedbryde og producere forskellige næringsstoffer og dermed hjælpe hinanden, burde disse økosystemer kunne holde sig selv i live i flere år. Vi skaber altså små bakterielle økosystemer eller verdener om man vil.

Selvom prøverne ikke er taget fra tarmen, og bakterierne i sedimentet er nogle andre, ledes tanken nemt hen på tarmen når man står foran disse eksperimenter, da en stor del af bakterierne er sulfatreducerende og danner svovlholdige gasser.

Da det ikke er helt den effekt vi ønsker at disse systemer skal have på vores gæster, arbejder vi lige nu på at finde ud af hvordan vi bedst sikrer udluftning fra eksperimenterne, så gæsterne kan gå på opdagelse i bakteriernes flotte visuelle verden uden at behøve at mindes om den olfaktoriske.
 
 
 
Hvis du har lyst til selv at eksperimentere med at lave Winogradsky-søjle forsøg kan få du inspiration og finde opskrifter på disse links:
https://en.wikipedia.org/wiki/Winogradsky_column
https://www.scientificamerican.com/article/bring-science-home-soil-column/
http://archive.bio.ed.ac.uk/jdeacon/microbes/winograd.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Winogradsky_column