Samling

Oftalmoskop

Medicinsk Museion har fået doneret en del genstande, af forskellig art, som har tilhørt læge Einer Hall. Samlingen af genstande indeholder bl.a. en del briller, medicinflasker, skilte, visitkort og et enkelt oftalmoskop, fra midten af 1800-tallet. Oftalmoskopet har været brugt til undersøgelse af patienters nethinde og synsnerve. Alle genstandene fra E. Halls praksis skulle renses. […]

Picture1Medicinsk Museion har fået doneret en del genstande, af forskellig art, som har tilhørt læge Einer Hall. Samlingen af genstande indeholder bl.a. en del briller, medicinflasker, skilte, visitkort og et enkelt oftalmoskop, fra midten af 1800-tallet. Oftalmoskopet har været brugt til undersøgelse af patienters nethinde og synsnerve. Alle genstandene fra E. Halls praksis skulle renses. Derudover sad etiketterne på mange af medicinflaskerne meget løst. Dem måtte jeg derfor, efter rensningen, sætte på igen. Derudover var der et porcelænsskilt, der skulle sættes sammen.
Picture5Den helt store udfordring kom, da jeg skulle restaurere det gamle oftalmoskop, som var meget rustent og dets etui,som var i meget dårlig forfatning. Rusten fjernede jeg fysisk med en skalpel og kemisk med ethanol. Herefter kom turen til etuiet, som var lavet af træ, foret med vat, som var betrukket med velour. Ydersiden af etuiet var betrukket med sort emitteret læder. Hele ryggen af etuiet var gået af i den ene side og foret lå løst i det. Min opgave var at sætte etuiet sammen igen, og få det til at se præsentabelt ud igen. Til Dette brugte jeg en methylcelluloselim.
Jeg startede med at sætte vatforet fast på indersiden af etuiet. Vatforet betrak jeg med velouren, som jeg herefter forsigtigt satte fast i kanten med limen. For at holde det hele på plads imens limen tørrede, brugte jeg et par små poster med sand. Da velouren var på plads, og det hele var tørret op, gik jeg i gang med ydersiden. Efter flere omgange limning og tørring lykkedes det at få det hele på plads, og genstandene fra E. Halls praksis vil nu blive en del af Medicinsk Museion samling.
Picture4