Uncategorized

Protesepræsentationsmodel: På shopping efter en ny kropsdel

I lyset fra sin lommelygte viste vores konservator Charlotte mig sin yndlingsgenstand i en mørk afkrog af Medicinsk Museions samling: Et skab med en mængde små figurer på omkring 20 cm, hver med sit ansigtsudtryk og med forskellige proteser og bandager på. Protesepræsentationsmodellen har stået hos en bandagist i Jylland, og er formentlig fra midten af 1800-tallet. […]

I lyset fra sin lommelygte viste vores konservator Charlotte mig sin yndlingsgenstand i en mørk afkrog af Medicinsk Museions samling: Et skab med en mængde små figurer på omkring 20 cm, hver med sit ansigtsudtryk og med forskellige proteser og bandager på.
Protesepræsentationsmodellen har stået hos en bandagist i Jylland, og er formentlig fra midten af 1800-tallet. Den skulle give kunderne en ide om, hvordan en protese eller bandage eventuelt kunne se ud, hvorefter kunden fik speciallavet sin egen personlige protese.
Det var, og er, en meget personlig ting at skulle have en protese: en ny, kunstig kropsdel som skal blive en del af ens krop for resten af livet:

httpv://www.youtube.com/watch?v=T5ZNKfZh7bw

Se de tidligere ‘Favourite Things’ -film her.