Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions

Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions

Kroppen udforskes som et økosystem, når Medicinsk Museion inviterer til performance i krydsfeltet mellem kunst, mad og videnskab.

Performance om mad og mikrober

Foto: Baum & Leahy

Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions
13. januar inviterer Medicinsk Museion til performancen “Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions”. Kunsterduoen Baum & Leahy leder gæsterne gennem en række sanselige oplevelser med smagsløgene i centrum. Hver oplevelse sætter fokus på vores samliv med de tusindvis af mikrober, der udveksles med vores kroppe gennem mad.

De sidste 20 års mikrobiomforskning har vist, at vi mennesker er værter for tusindvis af bakterier og svampe, der er med til at opretholde livet for os. I biologien kalder man sådan en vært og dens beboere for en holobiont.

Ideen om mennesket som et afgrænset individ, der er uafhængigt af andre arter, er helt forkert. Vi mennesker udveksler konstant mikrober med både mennesker, dyr og planter.

Et af de steder, hvor disse forbindelser er tydelige, er når vi spiser. Her indtager vi ikke blot nye mikrober fra andre arter, men mikroberne kan skabe smage, vi ellers ikke ville opleve – fx gennem fermentering og andre gæringsprocesser.

Performance med smagsoplevelser i centrum
Med performancen “Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions” har kunstnerduoen Baum & Leahy i tæt samarbejde med kulinariske eksperter Joshua Evans og Kim Wejendorp fra DTU’s Sustainable Food Innovation Group, udviklet en sanselig performance, der udforsker det at være og spise som en holobiont. Baum and Leahy fortæller om deres ønske med performancen:

“Vores performance udforsker nye ritualer for, hvordan vi kan manifestere følelsesmæssige og sensoriske forbindelser til de usynlige, livlige udvekslinger, der finder sted i og omkring os. Kunstværket er for dem, der er sultne efter at nedbryde forestillingen om, hvor deres krop og selv begynder og slutter, og opdage sig selv som et artsrigt økosystem.”

Baum & Leahy

Gæsterne bliver inviteret til at deltage i en række madceremonier med små, eksperimenterende retter. Gennem deres sanser får gæsterne lov at undersøge, hvorvidt mad og kunst i forening kan hjælpe dem til at forstå sig selv som holobionter – og om sådan en forståelse kan ændre på deres forhold til deres kroppe, til mad og til naturen. Joshua Evans og Kim Wejendorp, som har udviklet den specielle menu, håber, at den kropslige oplevelse kan sætte gang i reflektioner:

”At lugte, smage og spise kan føles som nogle af vores mest personlige, intime handlinger. Min krop, min tunge, min tarm, min erfaring, mine følelser. Hvad sker der, når vi indser, at vi aldrig spiser alene, men altid med og for og takket være andre arter, på og i og overalt omkring os? Og hvordan kan denne erkendelse igen være med til at forme, hvordan vi spiser, sanser og orienterer os mod alle vores jordiske fæller? Gennem fordybende, multisensoriske oplevelser og smagfuld historiefortælling håber vi, at “Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions” kan hjælpe os med at svare på disse rettidige spørgsmål ved at udforske, hvordan ‘holobiont-tænkning’ kan bidrage til bæredygtighed, økologisk regenerering og planetarisk bevidsthed.”

Joshua Evans, DTU

Videnskab møder kunst og gastronomi
Samarbejdet mellem Medicinsk Museion, Center for Biosustainability på DTU og kunstnerduoen Baum & Leahy bygger på museets mangeårige forskning i vores forståelse af metabolisme og mikrober:

”På Medicinsk Museion er vi interesserede i at gentænke mennesket som mere end et menneske – som en holobiont, der er bygget af mennesker og mikrober, håbløst viklet ind i hinanden. Og så spørge: hvordan kan vi leve med viden om, at mikrober former vores sundhed langt udover smitsomme sygdomme, men også vores miljø og samfund? De sidste 10 år har vi på Museion udforsket disse spørgsmål gennem forskning og offentlig engagement, produceret udstillinger, kunstneriske samarbejdsprojekter, performances, events og podcasts. “Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions” bringer den besøgendes krop i centrum. Vi inviterer de besøgende til at spise og røre ved mad, der understreger vores forbundethed med mikrober.”

Louise Whiteley, lektor og ledende kurator på projektet.

 

Praktisk info
Performancen varer halvanden time og præsenterer en række smagsoplevelser, der tager udgangspunkt i fermenterede, vegetariske retter. Der kan desværre ikke tages højde for eventuelle fødevareallergier.

Dato: 13. januar 2023
Tidspunkt: kl. 17.00-18.30
Sted: Vi mødes i museets reception.
Billetpris: 125 DKK

Læs mere om eventet her og find billetter

Om samarbejdspartnerne
“Sensing Holobiont – Flavourful Rituals for Metabolic Companions” er et nyt værk af kunstnerduoen Baum & Leahy i tæt samarbejde med de kulinariske eksperter, Kim Wejendorp og Ph.d. Josh Evans. Ph.d.-studerende, Joana Formosinho og Professor, Rob Dunn bidrog med konceptuelt, kreativt og videnskabelige input – et arbejde, de allerede begyndte i deres samarbejde med Baum & Leahy om værket ”Cometabolise: A Holobiont Dinner” i 2021. Lektor og kurator på Medicinsk Museion, Louise Whiteley, har både faciliteret arbejdet med begge værker som led i forskningsprojektet Microbes on the Mind og bidraget til den konceptuelle udvikling.

Kunstnerduo: Baum & Leahy
Co-creating assistant: Ella Yolande
Kreativ producent: Anna Firbank
Soundscape: Sofie Birch
Projektkoordinatorer: Cecilie Glerup og Simone Cecilie Pedersen

Projektet er støttet af Veluxbevillingen ”Microbes on the Mind”, Novo Exellence-centeret Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, Sustainable Food Innovation at the Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, DTU og Statens Kunstfond.