(udsolgt) Aftenkonsultation: Hormoner – fra teenage-raseri til sveddryppende overgangsalder

14. maj, 2024, 19:00

Når teenageren pludselig raser, en forelskelse kilder hjertet, en baby bobler i maven eller overgangsalderen sender tåger ind i hjernen og hedeture overvælder igen, så er det kroppens hormoner, der er på spil. Gennem hele livet er både drenge, piger, mænd og kvinder påvirket af hormoner.

Køb billet

De kemiske signalstoffer fungerer som budbringere, der sender beskeder rundt i kroppen om praktisk talt alt. I perioder tænker vi måske ikke så meget over, at de farer rundt i kroppen, men andre gange kan det føles som om, de går amok. Til denne Aftenkonsultation skal vi ind i hormonernes forunderlige verden og høre om, hvordan og hvor meget de styrer vores liv. Kan hormoner balancere? Kan vi selv påvirke dem? Og hvad sker der lige for overgangsalderens hormontrip?

Hormoner gennem livet
Vibe Gedsø Frøkjær er psykiater og professor i neuropsykiatri ved Københavns Universitet. Hun er optaget af, hvordan hormoner påvirker hjernen. Hvorfor råber din ellers medgørlige teenager pludselig af dig – og hvorfor knækker stemmen op og ned? Hvorfor græder du pludselig over spildt mælk nogle dage før din menstruation? Og hvorfor mister du koncentrationen, når du tænker på din hustrus bagdel? Vibe Gedsø Frøkjær vil gøre os klogere på hormoners funktion, og hvorfor vi er underlagt deres kispus.

Overgangsalderens udfordringer
Når vi har fået en lidt bedre forståelse af hormonernes påvirkning af vores krop, skal vi dykke ned i overgangsalderen, hvor hormoner for alvor viser tænder for nogle kvinder. Hjernetåger, vægtøgning, humørsvingninger og hedeture er bare nogle af de symptomer, hormoner kan føre med sig. Maria Hybholt fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet er tilknyttet det tværvidenskabelige projekt Kvinder i Sund Overgang. Som en del af projektet, der er forankret på Institut for Idræt og Ernæring, undersøger man kvinders hjerte, hjerne, blodårer og blod under overgangsalderen, ligesom man interesserer sig for kvinders trivsel i perioden. Maria Hybholt fokuserer særligt på, hvordan sociale normer omkring overgangsalderens forandringer og fysisk aktivitet påvirker kvinders selvidentitet og oplevelse af kroppen. Så hvad sker der egentlig i kroppen i menopausen? Hvad betyder det for trivslen? Og kan vi selv påvirke perioden positivt eller negativt?

Foredragsholdere:
Maria Hybholt, lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Vibe Gedsø Frøkjær, psykiater og professor i neuropsykiatri ved Københavns Universitet

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

I foråret 2024 er Aftenkonsultationerne under det fælles tema TABU. Vi fokuserer på seksualitet og frigørelse, på mænds sundhed og mentale trivsel og på, hvordan hormoner nærmest kan drive os til vanvid. Vi har inviteret forskere, debattører og forfattere, en psykolog, en psykiater og en etnolog til at åbne op for emner, der stadig er ramt af tabu i vores samfund. Vi skal høre om kvinders seksualitet, om kampen for et nyt mande-ideal og om overgangsalder, teenage-raseri og forelskelser fra hormonernes perspektiv.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.