(Udsolgt) Aftenkonsultation: Kvinders seksualitet – forbud, forskrækkelse og frigørelse

8. februar, 2024, 19:00

Denne Aftenkonsultation handler om kvinders seksualitet – fra skyld og skam i 1700-tallet, rødstrømpernes frigørelseskamp i 1970’erne og frem til nutidens normer og tabuer. Måtte kvinder egentlig være liderlige i 1700-tallet? Og er kvinder overhovedet seksuelt frigjorte i dag?

Køb billet

I uge 6/sex er der seksualundervisning på skemaet i skoler over hele landet. På Medicinsk Museion bruger vi anledningen til seksualundervisning for voksne. Denne Aftenkonsultation handler om kvinders seksualitet – fra skyld og skam i 1700-tallet, rødstrømpernes frigørelseskamp i 1970’erne og frem til nutidens normer og tabuer. Måtte kvinder egentlig være liderlige i 1700-tallet? Og er kvinder overhovedet seksuelt frigjorte i dag?

Mette Byriel-Thygesen er etnolog og museumsinspektør på Nationalmuseet og har specialiseret sig i seksualitet, køn og krop. Denne aften vil hun udfolde historien om den kvindelige seksualitet og dens fravær gennem kulturhistorien. Det kommer blandt andet til at handle om den manglende medicinske interesse for kvinder, om tabuer og om fortrængning af kvindelig seksualitet og lyst.

Kampen om kvinders seksuelle frigørelse var intens i 1970’erne. Men vi er ikke i mål, og Sofie Riise Nors kæmper videre. Hun er forfatter, illustrator, feminist og normkritiker, og i 2021 udkom hun med Sexmagasinet vol. 1 – en feministisk graphic novel, der behandler tematikker som kvindelig seksualitet og skam, det mandlige blik, hyperfemininitet og erotisk kapital. Til denne Aftenkonsultation tager hun pulsen på kvinders seksualitet i dag. Er vi så frie, som vi selv går og tror? Eller er vi i virkeligheden spundet ind i et stramt net af kulturelle normer og fastlåste fortællinger om, hvad kvinder må og ikke må seksuelt?

Foredragsholdere:
Mette Byriel-Thygesen, etnolog og museumsinspektør på Nationalmuseet
Sofie Riise Nors, forfatter, illustrator, feminist

 

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

I foråret 2024 er Aftenkonsultationerne under det fælles tema TABU. Vi fokuserer på seksualitet og frigørelse, på mænds sundhed og mentale trivsel og på, hvordan hormoner nærmest kan drive os til vanvid. Vi har inviteret forskere, debattører og forfattere, en psykolog, en psykiater og en etnolog til at åbne op for emner, der stadig er ramt af tabu i vores samfund. Vi skal høre om kvinders seksualitet, om kampen for et nyt mande-ideal og om overgangsalder, teenage-raseri og forelskelser fra hormonernes perspektiv.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.