(udsolgt) Aftenkonsultation: Mænd – hvordan går det egentlig?

25. april, 2024, 19:00

Hvordan står det til med mænds sundhed – både fysisk og psykisk? At være mand i det 21. århundrede er ikke altid helt let. Fortællingen om hvad der udgør en rigtig mand er i opløsning, men hvordan definerer man et nyt ideal, og hvem skal gøre det? Kom til Aftenkonsultation og hør psykolog Svend Aage Madsen og forfatter Sebastian Lynggaards bud på udfordringer og løsninger.

Køb billet

Rigtige mænd græder ikke. Rigtige mænd går ikke til lægen. Rigtige mænd viser ikke svaghed. Fastlåste forventninger og kulturelle normer kan spænde ben for mange mænds trivsel. Mænd er oftere ensomme og begår oftere selvmord. Men kan memes med nuttede pandaer og vaskebjørnebørn være vejen til en følelsesrevolution for mænd? Og passer det overhovedet, at mænd ikke går til lægen? Denne Aftenkonsultation står i mændenes tegn, når vi tager temperaturen på, hvordan mænd egentlig går og har det.

Sebastian Lynggaard er debattør, meme-mager og instagrammer under navnet Herlige Svend. På sin instagramprofil udfordrer Sebastian Lynggaard normer og forestillinger om ”den rigtige mand” ved hjælp af billeder af nuttede dyr, regnbuer og børne-tvklip. Han startede som anonym og fik et utal af beskeder fra vrede mænd, der mente, han skulle steriliseres og voldtages for at tale sådan om mænd. Da han stod frem som mand, fik han at vide, han forråder sit eget køn. Men hvad vil det sige at forråde sit eget køn? Det spørgsmål fik Sebastian Lynggaard til at skrive bogen ”Mandsforræder – vores vrede, ansvar og potentiale”, hvor han kigger nærmere på de følelser af vrede, skam, ensomhed og mindreværd, der udfordrer mænd – måske især fordi de ikke taler sammen om det.

Mænds trivsel og sundhed optager også den erfarne psykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen. Gennem mere end 20 år har han forsket i mænd som patienter, mænds mentale og fysiske sundhed og mænd med fødselsreaktioner. I tusindvis af år har det været en del af vores kultur, at det ikke har været produktivt for mænd at forholde sig til, hvordan de har det. Svend Aage Madsens forskning peger på, at mænd har svært ved at vise svaghed, fordi de mangler et sprog for følelser. Det får indflydelse på mænds trivsel, hvornår de søger læge, hvordan de er patienter i sundhedssystemet, og hvordan de reagerer, når de bliver fædre.

Foredragsholdere:
Svend Aage Madsen, psykolog, ph.d., klinisk specialist og formand for Forum for Mænds Sundhed
Sebastian Lynggaard aka. Herlige Svend, Mandsforræder, forfatter og instagrammer

 

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere undersøger og tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationer anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

I foråret 2024 er Aftenkonsultationerne under det fælles tema TABU. Vi fokuserer på seksualitet og frigørelse, på mænds sundhed og mentale trivsel og på, hvordan hormoner nærmest kan drive os til vanvid. Vi har inviteret forskere, debattører og forfattere, en psykolog, en psykiater og en etnolog til at åbne op for emner, der stadig er ramt af tabu i vores samfund. Vi skal høre om kvinders seksualitet, om kampen for et nyt mande-ideal og om overgangsalder, teenage-raseri og forelskelser fra hormonernes perspektiv.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.

Husk at en hypokonderbillet til alle tre arrangementer kan købes med en helende rabat.