(Udsolgt) Aftenkonsultation: Rasende hormoner

6. juni, 2023, 19:00

Hvorfor har vi endnu ikke adgang til p-piller til mænd, og kan man behandle sig medicinsk ud af overgangsalderens ubehageligheder?

Køb billet

Til denne Aftenkonsultation skal vi høre om hormoner, og hvordan de påvirker vores krop. Både de kunstige hormoner i prævention og kroppens egne hormoner der raser, når kroppen går i overgangsalder.

Kunstige hormoner og prævention til mænd
Fra det øjeblik vi bliver seksuelt aktive, skal vi forholde os til muligheden eller risikoen for graviditet. Størstedelen af de præventionstilbud, der findes, er baserede på kunstige hormoner, og de er alle til kvinden. I de senere år har vi lært meget mere om, hvordan depression, akne, humørsvingninger, vægtøgning og meget andet er mere eller mindre almindelige bivirkninger, når vi forstyrrer kvindekroppens hormonbalance med kunstige hormoner. Men hvorfor findes der ikke hormonprævention til mænd? Hvor langt er vi fra, at mænd også kan forebygge uønskede graviditeter med anden prævention end kondom? Til denne Aftenkonsultation vil Anders Rehfeld, læge og forsker på Rigshospitalet, fortælle om den nyeste forskning på området og gøre os klogere på de kunstige hormoner og fremtidens prævention.

Overgangsalderens hormon-rasen
Når kroppen begynder at forberede sig på ikke længere at skulle reproducere, kalder vi det overgangsalder. Menopausen er tidspunktet for den sidste menstruationsblødning. Og også her spiller hormoner en væsentlig rolle. Hedeture, søvnforstyrrelser, og hjertebanken er denne gang udløst af kroppens egne hormoner.
Raser de løs for sidenhen at kunne slappe af? Kan man behandle sig medicinsk og undgå overgangsalderens naturlige gener? Anette Tønnes Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og forsker i kvinders hormoner. Hun vil fortælle både om overgangsalderens hormon-rasen, og hvordan vi bedst håndterer det – med eller uden medicin.

Foredragsholdere:
Anders Rehfeld, læge og forsker på Rigshospitalet afdeling for Vækst og Reproduktion
Anette Tønnes Pedersen, overlæge og klinisk lektor på Gynækologisk afdeling på Rigshospitalet

Aftenkonsultationer på Medicinsk Museion
Til forårets Aftenkonsultationer 2023 sætter vi fokus på kvinder og sundhed. Med både historisk og nutidig vinkel, skal vi høre om kvinder som patienter, om fertilitet, om ligestilling inden for forskning og sundhedsvidenskab og om hormoner. Aftenkonsultationerne på Medicinsk Museion er en foredragsrække, hvor fagfolk og forskere tager pulsen på sundhedsvidenskabens fortid, nutid og fremtid. Aftenkonsultationerne anbefales til uhelbredeligt nysgerrige, der søger smitstof til eftertanke.

Aftenkonsultationerne foregår i auditoriet fra 1787, der oprindeligt blev bygget som det Kongelige Kirurgiske Akademi. Efter konsultationen anbefales det at tage en drink og en spadseretur rundt i museets udstillinger.