Kulturnat 2023:
Knuste hjerter

13. oktober, 2023, 18:00

Kulturnatten på Medicinsk Museion handler om knuste hjerter i både konkret og overført betydning - det anatomiske og det symbolske hjerte. Om den pulserende og livgivende muskel og om hjertesorger og pacemakere.

Køb Kulturpas

Knuste hjerter

Programmet for Kulturnatten byder på talks og aktiviteter for både børn og voksne. Hør bl.a. Sandra Meinich Juhl, kendt som Bamselægen fra DR Ramasjang, fortælle om hjertet i børnehøjde. Oplev dissektion af grisehjerter, digte, lydinstallation og meget andet. Følg dit hjerte og kig forbi!

18-00

Udstilling: Digte om knuste hjerter

Hjerte rimer på smerte. Medicinsk Museion har inviteret lyrikere, poeter, digtere og ordkunstnere – etablerede såvel som debutanter – til at indsende digte om hjertet. Et kurateret udvalg af digte er udstillet på museet under Kulturnatten.

I Apoteket

18.30-18.40
18.50-19.00
19.10-19.20

Talk for børn: Hjertet – “Vidste du at…”

Oplev Sandra Meinich Juhl, kendt som Bamselægen på DR Ramasjang fortælle om hjertet. Hvor hurtigt slår hjertet? Hvorfor banker det hurtigere hos børn end voksne? Hvor stort er et elefanthjerte? For børn 5-12 år.

I Auditoriet

19.00-20.00

Dissektion af grisehjerter

Mød foreningen Børneliv og oplev dissektion af et grisehjerte. Hvordan ser vi ud indeni, hvorfor bliver vi syge, og hvad kan man gøre for at holde sig rask? Kroppen er sjov og spændende. Og vi skal passe på den, men ikke være for bange. For børn fra 5 år. Begrænset antal pladser.

I Receptionslokalet

19.45-20.00
21.00-21.15

Talk: Hjertehistorier

Hør videnskabshistoriker Karin Tybjerg fortælle om det kulturhistoriske hjerte. Bliv klogere på hvordan hjertet er blevet symbolet for kærlighed og sjæl. Men også på hvordan hjertet blev et organ, der kan transplanteres eller erstattes af en maskine.

I Auditoriet

20.15-20.30
21.30-21.45

AFLYST
Talk: Relationers betydning for hjertets sundhed

Hør professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Rikke Lund fortælle, hvad sociale relationer betyder for hjertets sundhed. Forskning har vist, at vores relationer har lige så stor betydning for vores levealder som rygning og alkohol. De har med andre ord betydning for, hvor syge eller raske vi er, og hvordan vores hjerte trives.

I Auditoriet

21.00-22.00

Konservatorerne viser genstande

Konservatorerne har været i museets gemmer – kom forbi og se, hvad de har fundet! Kom helt tæt på et mekanisk hjerte, en sømandstatovering med en kærlighedserklæring og et ægte menneskehjerte. Museets konservatorer har fundet genstande frem, der fortæller historier om hjertet både som symbol og som livgivende organ.

I Receptionslokalet

20.00-21.00
21.00-22.00

Lydinstallation: HJERTERUM

Hjertet kan mange ting: pumpe, blive knust, erklære kærlighed, være på rette sted. Træd ind i vores lydinstallation HJERTERUM, lad dig opsluge af et fælles bankende hjerte, og skriv om dine hjerteoplevelser. Hvis du har lyst, kan du lade dit hjerte-skriv indgå Medicinsk Museions forskningsprojekt om menneskets forestillinger om hjertet.

I Appendix