Anatomisk Sangbog

16. november 2022 – 19. februar 2023

Om udstillingen

Udsnit af en krop i musikalske bevægelser indgår i stille dialog med legemsdele opbevaret i konserverende væsker, tarmbakterier under lup og medicinske instrumenter, når videoværket Anatomisk Sangbog rykker ind på Medicinsk Museion.

Anatomisk Sangbog er et videoværk, der undersøger kroppens bevægelser set fra en musikalsk indfaldsvinkel med et minutiøst fokus på enkelte led og muskler. Værket sætter spørgsmål ved vores traditionelle opfattelse af musik, der som udgangspunkt kategoriseres som noget, der skal høres. I Anatomisk Sangbog er der nemlig ingen instrumenter, der spiller musik, men i stedet en krop, der viser musik.

Anatomisk Sangbog består af tolv ”sange”, der hver tager udgangspunkt i en kropsdel som ”musikinstrument” med afsæt i komponistens instruktioner. Gennem de filmiske greb opleves kroppens motoriske funktioner som mere eller mindre abstrakte billedlige bevægelser.

Værket vises på fire skærme, der midlertidigt er placeret som en integreret del af Medicinsk Museions permanente udstillinger. Dermed opstår en dialog mellem udstillingernes videnskabelige fokus og kunstfilmenes æstetiske og sanselige blik på kroppen.

 

Bag udstillingen

Værket er udviklet til Medicinsk Museion i et samarbejde mellem komponist Jeppe Ernst, videokunstner Émile Sadria og sanger/performer Jakob Bloch Jespersen og kan opleves i perioden 15. november 2022 til februar 2023.

Jeppe Ernst er uddannet komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I 2017 blev han den første modtager af Pelleprisen, som uddeles til ‘en ung kunstner, der tør være på tværs af tidens angivne normer’. Jeppe Ernsts værker er opført af danske og internationale musikere og ensembler som NEKO3, SCENATET, NJYD Quartet og Ly Tran på eksempelvis SPOR Festival, KLANG Festival, Copenhagen Stage og Frequenz Festival.

Jakob Bloch Jespersen er uddannet sanger fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Det Kongelige Teaters Operaakademi. Han har sunget en række roller på blandt andet Det Kongelige Teater, Den Jyske Opera, Den Ny Opera i Esbjerg og Opera Hedeland. Jakob Bloch Jespersen er en efterspurgt koncertsanger over hele Europa og har optrådt i samarbejde med ensembler som Concerto Copenhagen, Lautten Compagney, Arte Die Suonatori, Wroclaw Baroque Orchestra, Athelas Sinfonietta, London Sinfonietta, Kammerensemble Neue Musik Berlin og Theatre of Voices.

Èmile Sadria er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi hos professor Gerard Byrne og fra Les Beaux Arts De Paris i Frankrig. Hans værker har blandt andet været vist på Musée Elyseé i Schweiz, GOLD+BETON i Tyskland, Fotografisk Center, Galleri Martin Asbæk, Arken, Maison du Bresil i Frankrig og Whitechapel gallery i Storbritannien.

Presse

For yderligere information, kontakt

Solveig Lindeskov Ingendahl, Edition·S
solveig@edition-s.dk / +45 3022 4004

Malthe Kouassi Bjerregaard, Medicinsk Museion
malthebj@sund.ku.dk / +45 2875 3819

 

Læs pressemeddelelse

Still-billeder fra film

Partitur

Her kan du se hele partituret for Anatomisk Sangbog. Hvordan ser kroppen som instrument mon ud i et nodehæfte?

Klik her for at se partitur.

Tak til