Uncategorized

Øjemodel: Man må godt vise at den har været brugt

Øjemodellen fra 1750’erne er et udsøgt stykke håndværk, men viser tydelige tegn på slid, da den har været brugt til undervisning. For vores konservator Nanna Gerdes er det altid et dilemma, hvor meget man skal rense og restaurere en genstand. Det er ofte netop slidmærkerne og revnerne, der fortæller os noget om genstandens ‘liv’, og om hvordan den har […]

Øjemodellen fra 1750’erne er et udsøgt stykke håndværk, men viser tydelige tegn på slid, da den har været brugt til undervisning. For vores konservator Nanna Gerdes er det altid et dilemma, hvor meget man skal rense og restaurere en genstand. Det er ofte netop slidmærkerne og revnerne, der fortæller os noget om genstandens ‘liv’, og om hvordan den har været brugt.
Nanna har valgt øjemodellen som sin yndlingsting fordi den er så detaljeret og grundigt udført. Der har virkelig siddet en og gjort sig umage med sit håndværk, på samme måde som hun nu gør sig umage med at bevare det håndværk.  I sit minutiøse arbejde udvikler Nanna et tæt forhold til den enkelte genstand, samt et indblik i hvad genstandens skaber har tænkt og villet med sin øjemodel for næsten 300 år siden:

httpv://www.youtube.com/watch?v=OEmCfR47QA0

Se de tidligere ‘Favourite Things’ -film her.