Uden emne

1001 fortællinger og én kulturminister

  Per Stig Møller(i midten) ankommer til Medicinsk Museion. KUAS direktør Steen Hvass(til venstre) og museumschef Thomas Söderqvist(til højre) tager imod. Vi havde fint besøg onsdag d. 5. maj. Kulturarvsstyrelsen, også kaldet KUAS, havde nemlig valgt auditoriet i vores udstillingsbygning som stedet at lancere hjemmesiden “1001 fortællinger om Danmark”. Siden er en stort anlagt kollektiv historieskrivning om steder […]

 

Per Stig Møller(i midten) ankommer til Medicinsk Museion. KUAS direktør Steen Hvass og museumschef Thomas Söderqvist tager imod.
Per Stig Møller(i midten) ankommer til Medicinsk Museion. KUAS direktør Steen Hvass(til venstre) og museumschef Thomas Söderqvist(til højre) tager imod.

Vi havde fint besøg onsdag d. 5. maj. Kulturarvsstyrelsen, også kaldet KUAS, havde nemlig valgt auditoriet i vores udstillingsbygning som stedet at lancere hjemmesiden “1001 fortællinger om Danmark”. Siden er en stort anlagt kollektiv historieskrivning om steder i Danmark. På forhånd har omkring 100 fagpersoner beskrevet 1001 udvalgte steder, der har en danmarkshistorisk betydning, men der er lagt op til, at brugere af siden også kan bidrage med egne fortællinger om yndlingsteder i Danmark.

screendump
Sådan præsenteres Medicinsk Museions udstillingsbygning, Det kirurgiske akademi, på hjemmesiden "1001 fortællinger".

Per Stig Møller bag talerpulten i auditoriet, Medicinsk Museion
Per Stig Møller bag talerpulten i auditoriet, Medicinsk Museion

Til at forestå det officielle “tryk på knappen”, der erklærede hjemmesiden åben, var kulturminister Per Stig Møller inviteret, og da det ikke er hver dag, Medicinsk Museion har besøg af regeringsmedlemmer, var vi på tæerne fra morgenstunden. 
Arrangementet var naturligvis KUAS’, men de havde valgt vores auditorium, fordi Det Kongelige Kirurgiske Akademi er et af de 1001 steder, der allerede nu optræder på hjemmesiden. Derfor fik vi, som en del af det officielle program, lejlighed til selv at præsentere huset og stedet i fortid, nutid og fremtid. Museumschef Thomas Söderqvist præsenterede Medicinsk Museion, som den institution, der i dag udfylder akademiets fysiske rammer, mens jeg tog mig af at fortælle historien om akademiets grundlæggelse og den undervisning af kirurger, der foregik i auditoriet for mere end 200 år siden. Tilsammen med en videofilm om hjemmesiden, tale fra KUAS vicedirektør Anne Mette Rahbæk og kulturministerens tale blev det en officiel seance, der kom godt omkring projektet, og jeg synes i hvert fald, at hjemmesiden fik en meget flot præsententation.