En konservator arbejder

Samling

Apoteket åbner igen

Det har overlevet som udstilling siden 1970’erne, det gamle apotek eller officin, som det også kaldes. Det er sammensat af dele af Kongelige Frederiks Hospitals officin.

Her får du et lille kig bag kulissen i det gamle apotek, sammen med museets konservatorer.

Af Maiken Ploug Riisom, konservator

Det har overlevet som udstilling siden 1970’erne, det gamle apotek eller officin, som det også kaldes. Det er sammensat af dele af Kongelige Frederiks Hospitals officin, som lå i Bredgade 66. Det var det første hospitalsapotek i Danmark, bygget i rokokostil og indviet i 1758, året efter hospitalet stod færdig. Apoteket var privat og selvstændigt i forhold til hospitalet. Så da hospitalet flyttedes til Rigshospitalet i 1910, blev apoteket liggende i Bredgade. Det flyttet dog i 1912 til den anden side af Bredgade, for i 1965 at blive endeligt lukket. Møblerne blev flyttet til Medicinsk Museion (den gang Medicin Historisk Museum), hvor det har stået lige siden.

I 2019 påbegyndte Københavns Universitet en omfattende og tiltrængt facaderenovering af de gamle fredede bygninger Bredgade 62. I den forbindelse blev det nødvendigt at tage krukker, træbøsser og glas ud af officinet, så der ikke skulle ske skader på dem under renoveringen. Konservatorerne benyttede derfor lejligheden til at gennemgå genstandene, tage nye billeder og opdatere informationen i databasen. Og så fik krukkerne en tiltrængt rengøring. Alle hylder og flader i officinet fik en tur med støvklud og støvsuger, og der blev sat nye plexiglasplader op foran de udstillede krukker, saftkander og flasker, så de er bedre beskyttet mod støv.

Har du fået lyst til at se det gamle officin, så er det nu åbent igen.
Venlig hilsen konservatorerne.