Nicolai Howalt At indfange epidemierUdstillinger

At indfange epidemier – ny udstilling med fotos af Nicolai Howalt

Medicinsk Museion, Københavns Universitets museum for medicinens kultur og historie, åbner mini-udstillingen AT INDFANGE EPIDEMIER: Fotografier af Nicolai Howalt den 13. november 2020. Udstillingens fotografier forsøger, ligesom lægevidenskaben, at indfange epidemier. Med billeder af genstande fra Medicinsk Museions samling billedliggør Howalt epidemiers historie.

Når epidemier rammer, overvældes vi. Vi mister kontrollen. Sygdom spreder sig og eskalerer, og samfundsstrukturer bryder sammen. Epidemier – fra pest til kolera og fra kopper til covid-19 – er komplekse størrelser, som på én gang angriber individer og hele samfund. Udstillingens fotografier forsøger, ligesom lægevidenskaben, at indfange epidemier. De viser genstande fra museets samling og fastholder øjeblikke af historiske epidemier. Fotografiets ramme indfanger disse genstande, ligesom videnskaben har indfanget og indfattet bakterier på objektivglas.

Nicolai Howalts udstillede fotografier viser alt fra mikroskopglas med væv og prøver af bakterier, som inficerer mennesker og dyr til kolera på flaske og koppevaccinationen, som var den første systematiske vaccine, der, som én af de eneste epidemiske sygdomme i historien, blev erklæret udryddet i 1980.

”Som den nuværende epidemi har vist, griber vi tilbage i historien for at forstå, hvad der har ramt os. Den bevægelse ville vi gerne gøre helt konkret med dette projekt. Og Nicolai Howalts billeder formår netop både at fange historien i de gamle genstande og at gøre dem helt taktilt nærværende for os.” Karin Tybjerg, lektor Medicinsk Museion

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Karin Tybjerg, lektor, Helene Fordsmand

Ph.d.-stipendiat, Ion Meyer, samlingschef – alle fra Medicinsk Museion, samt Kristine Frøsig Moseholm, researchassistent på KU og Plethora Magazine, som udgiver udstillingens fotos samt et essay d. 1. december 2020.

Udstillingen er støttet af Povl M. Assens Fond og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Fotokreditering: Nicolai Howalt / Courtesy Martin Asbæk Gallery

Kontakt: Karin Tybjerg / E: karin.tybjerg@sund.ku.dk / T: +45 53637951

Mikroskop Nicolai Howalt