Uden emne

Danmarks ældste sygehus lukker og slukker

256 år efter dets åbning har Esbønderup Sygehus behandlet sin sidste patient. Det er derfor et stykke Danmarkshistorie der ophørte i denne måned. I anledning af afviklingen blev Medicinsk Museion kontaktet vedrørende en mulig overtagelse af sygehusets egen samling af historiske genstande, der var blevet indsamlet og udstillet  i forbindelse med Esbønderup Sygehus 250 års jubilæum. Det var en indsamlingsmulighed Medicinsk Museion […]

256 år efter dets åbning har Esbønderup Sygehus behandlet sin sidste patient. Det er derfor et stykke Danmarkshistorie der ophørte i denne måned. I anledning af afviklingen blev Medicinsk Museion kontaktet vedrørende en mulig overtagelse af sygehusets egen samling af historiske genstande, der var blevet indsamlet og udstillet  i forbindelse med Esbønderup Sygehus 250 års jubilæum.

Esbønderup Sygehus jubilæumsudstilling kort før den tømmes

Det var en indsamlingsmulighed Medicinsk Museion ikke kunne se bort fra, og derfor blev studentermedhjælperne (Simon og jeg) sendt på udflugt i det grønne.
Esbønderup Sygehus personale virkede meget bevidst omkring husets lange liv, og var derfor glade for at vi havde mulighed for at overtage en del af deres historie, inden den definitivt lukkede og forsvandt.
Sygehuset udstilling bestod af forskellige operationsredskaber. En del desinficeringsudstyr samt personaleuniformer der havde været brugt på stedet. Derudover indsamledes der også genstande af nyere dato, som gangstativer og optræningsudstyr, så sygehusets nyere historie også kunne illuderes.
Alt i alt fik vi føjet 12 kasser plus større løse genstande til Medicinsk Museions samling.
Imens Medicinsk Museion har taget sig af den kulturelle arv er Esbønderup Sygehus’ funktioner blevet overflyttet til Frederikssunds hospital. Det gamle bygningskompleks skal nu sælges.
Det forlængst nedlagte dissektionsrum blev også afsøgt for historiske genstande

 Skrevet af : Simon Hansen og Malthe Bjerregaard