Uncategorized

Del din genotype – så betaler vi

Ville du dele dit genom med resten af verden? Inden du svarer på spørgsmålet, læs lige her. OpenSNP er et non-profit projekt som tilstræber at samle så mange genotyping-resultater som muligt og at gøre dem tilgængelige for forskere og andre som skulle have interesse i dem. Dataene oploades af interesserede sammen med en valgfri mængde fænotypiske […]

Ville du dele dit genom med resten af verden?
Inden du svarer på spørgsmålet, læs lige her. OpenSNP er et non-profit projekt som tilstræber at samle så mange genotyping-resultater som muligt og at gøre dem tilgængelige for forskere og andre som skulle have interesse i dem. Dataene oploades af interesserede sammen med en valgfri mængde fænotypiske data (altså f.eks. fysiske træk som øjenfarve, blodtype, hårfarve, højde, nikotinafhængighed, osv.) og herefter kan hvem som helst boltre sig i data og lave analyser på kryds og tværs. I dag har omkring 120 personer uploadet deres genotyper og suppleret med fænotyper.
Men udover forskere med gode hensigter, kan man jo også forestille sig at andre med knap så gode hensigter kan hente dataene. Måske et forsikringsselskab eller en fremtidig arbejdsgiver? Et sæt genotyping-data indeholder i dag rå og ikke-annoterede oplysninger om omkring 1 mio. SNPs i genomet. Forestil dig, at en af disse SNPs en dag i fremtiden bliver associeret med en alvorlig sygdom og at du har den pågældende variant. Det er ikke svært at forestille sig, hvad en sådan oplysning kunne (mis)bruges til.
OpenSNP har netop fået penge til at tilbyde gratis genotyping til et begrænset antal frivillige. Hvis du er frisk og har lyst til at dele, har du nu chancen. Jeg har selv allerede fået lavet en genotyping, men overvejer stadig om jeg skal lægge mine data på hos OpenSNP. Hvad synes du?
(Husk i øvrigt vores event om hvordan disse genetiske data bliver til!)