Uden emne

Den gamle Drakenberg vender tilbage til Strömstads Museum som ny

Udstilling Oldetopia på Medicinsk Museion lukkede i søndags, d. 14. december. Blandt de genstande museet havde lånt til udstillingen var den eneste kendte buste af Drakenberg. Christian Jacobsen Drakenberg blev efter eget udsagn født d. 18. november 1626 og døde 9. oktober 1772, og skulle derved have opnået den anseelige alder af 145 år.  Han […]

Udstilling Oldetopia på Medicinsk Museion lukkede i søndags, d. 14. december. Blandt de genstande museet havde lånt til udstillingen var den eneste kendte buste af Drakenberg. Christian Jacobsen Drakenberg blev efter eget udsagn født d. 18. november 1626 og døde 9. oktober 1772, og skulle derved have opnået den anseelige alder af 145 år.  Han var en norskfødt dansk sømand der oplevede ikke så lidt i sit lange liv. Han døde i Aarhus og hans mumificerede lig lå til beskuelse i Aarhus Domkirke indtil 1840, hvor det blev flyttet til en krypt. Den århusianske skibsprovianteringshandler Sophus E. Johnsen (1869-1950) var stærkt optaget af Drakenbergs liv og bedrifter. Johnsen fortalte at han fik fremstillet en række gipsbuster af Drakenbergs mumie, som han forærede til en række museer. Den eneste, der er kendt i dag, tilhører Strömstads Museum, der ligger nord for Göteborg mod den norske grænse.  
 
Den gamle buste før rensning og udstilling
Det var derfor et must for Medicinsk Museion at låne Drakenbergs buste til udstillingen om alder og aldring. Strömstad Museum gav beredvilligt tilladelse. Desværre var busten i en slem forfatning. Den var revnet på tværs fra den ene side af halsen, med en del afskalninger og ridser i gipsens overflade og meget smudsig. Det blev aftalt at Medicinsk Museion skulle udføre stabilisering, restaurering og konservering af Drakenberg så han kunne præsenteres på forsvarlig vis i udstillingen. Først blev revnen stabiliseret og de to dele limet sammen. Derefter blev de mest æstetisk generende afskalninger udfyldt med et neutralt materiale. Årtiers støv og smuds blev forsigtigt renset af overfladen og til sidst blev der foretaget en nænsom retouchering. Derefter blev busten monteret på en plade, hvor den fik en tilpasset støtte på bagsiden, så den ikke var synlig. Restaurering og konservering er udført efter international standard, med anvendelse af stabile materialer og efter anerkendte metoder.

Den gamle buste er konserveret og skal nu tilbage til Strömstads Museum
Mens dette indlæg skrives er der kommet besked fra Strömstad Museum om at busten er kommet sikkert tilbage. Nu kan museet udstille en nyrenoveret buste af den gammel Drakenberg, så den igen kan repræsentere de vedholdende drabelige beretninger om sømanden og underofficeren, der bl.a. deltog i en række krige og måtte tælle for algierske sørøvere fra sit 68. til 83. år.