Uden emne

Den metaboliske kat: Ny udstilling om stofskifteforskning åbner 15/11 2010

Siden jeg startede her på Medicinsk Museion i august, har jeg delt kontor med postdoc Adam Bencard. For et par uger siden sad han og kiggede i en gammel læderindbunden bog med titlen ”Grundrids af det menneskelige legemes physiologie” af G. Valentin fra 1857. Han viste mig en af siderne:  Billedet forestiller, som man kan […]

Siden jeg startede her på Medicinsk Museion i august, har jeg delt kontor med postdoc Adam Bencard. For et par uger siden sad han og kiggede i en gammel læderindbunden bog med titlen ”Grundrids af det menneskelige legemes physiologie” af G. Valentin fra 1857. Han viste mig en af siderne: 

Den Metaboliske Kat

Billedet forestiller, som man kan se, en kat placeret i en eller anden form for indviklet apparat. Det er et meget sært billede. Jeg blev nysgerrig, og læste videre om formålet med opstillingen: ”Man erfarer saaledes först det relative Forhold i den ved Dyrets Aandedræt forandrede Luftblanding, og de absolutte værdier bestemmes derefter, naar man kjender Beholderens, Skammelens og Dyrets rumfang.”
Adams interesse for katteforsøget skyldtes, at han for øjeblikket arbejder på udstillingen ’The Chemistry of Life – Four Chapters in the History of Metabolism Research’, som åbner d.15. november i vores eksterne udstillingsområde i Panumbygningens vandrehal. Udstillingen skal markere, at et nyt center for stofskifteforskning, The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, er ved at blive etableret ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Stofskiftet er meget kort fortalt de kemiske processer i kroppen, der sørger for, at livet bliver opretholdt. Forskningen på området har traditionelt handlet om at måle stofskiftet i forskellige situationer, for på den måde at kunne danne sig et overblik over hvilke processer i kroppen, der styrer stofskiftet. Den nyeste forskning peger dog på, at man ikke kan tale om en sådan overordnet mekanisme, men at stofskiftet består af en mængde koblede biokemiske reaktioner, der hele tiden påvirker hinanden.
Udstillingen kommer til at bestå af fire nedslag fra forskellige epoker af stofskifteforskningens historie. I løbet af den næste måned op til åbningen vil jeg her på bloggen præsentere en ny genstand og et glimt fra udstillingen hver uge.