Ion Meyer og Szhirley

Udstillinger

En Operationsscene

"En operationsscene" er titlen på den lille udstilling, som vi åbner i museets receptionslokale i morgen fredag. Ideen er egentlig ikke vores egen. Det hele kom sig af en henvendelse til vores samlingsleder Ion Meyer i forsommeren 2013. DR1ville gerne filme et indslag til udsendelsesrækken "Ved du hvem du er?"

“En operationsscene” er titlen på den lille udstilling, som vi åbner i museets receptionslokale i morgen fredag. Ideen er egentlig ikke vores egen. Det hele kom sig af en henvendelse til vores samlingsleder Ion Meyer i forsommeren 2013. DR1ville gerne filme et indslag til udsendelsesrækken “Ved du hvem du er?” , der tager afsæt i kendte mennesker slægtshistorie, og for at imødekomme den forespørgsel var Ion en tur på magasinet og hente et operationsleje og en masse operationsudstyr frem. Selve TV scenen blev optaget i auditoriet og fremstod på en måde som en lille udstilling, og derfor fik vi den tanke, at vi lige så godt kunne gøre en udstilling ud af anstrengelserne.

Ion Meyer og Szhirley
Szhirley og Museions samlingsleder Ion Meyer i auditoriet bag rækken af kirurgiske instrumenter.  Foto fra Szhirleys facebookside.

Historien bag scenen er hentet i sangerinden Szhirleys slægthistorie. I 1891 fik hendes tiptipoldemor nemlig fjernet en stor svulst på halsen ved en operation på Det Kongelige Frederiks Hospital i Bredgade. Overlægen der førte kniven var ingen ringere end Thorkild Rovsing – en af tidens mest markante kirurger i København, som også er blandt de portrætterende i Medicinsk Museions udstilling “9 læger – 9 liv”, der stadig kan ses på Panum.
De seneste par måneder har kuratorassistent Anne Kathrine Baastrup sammen med vores konservator Nanna Gerdes arbejdet på lave en ny iscenesættelse af en operationsscene, som den kunne udspille sig omkring 1891-1910.  Grunden til denne datering er, at Ion for at finde genstande frem til scenen har måttet benytte sig af de kilder, der nu engang er til rådighed. Der findes ingen fotografier af operationsscener på Kgl. Frederikshospital i 1891, men tyve år senere omkring hospitalets lukning, har en fotograf sørget for en grundig dokumentation af forholdene. Disse billeder giver en indikation af, hvad der kunne være brugt til operationen. Den primære kilde til operationshistorien er patientjournalen, der i dag opbevares på Rigsarkivet. Den beskriver proceduren ganske grundigt, bl.a. også hvilke remedier og redskaber der er brugt undervejs. Der sker selvfølgelig en udviklingen inden for kirurgien over de tyve år, der skiller journalen fra billederne, men med det forbehold kan man alligevel godt regne med, at redskaber og operationsleje kan have set nogenlunde sådan ud i 1891.
I udstillingen viser vi operationslejet og de instrumenter, der kunne være brugt til operationen i 1891. Desuden kan man se nogle af de fotografier, der viser, hvordan en operationsstue så ud dengang, og flere af dem er det overlæge Rovsing, der fører kniven. Vi har også lavet en kopi af Szhirleys tiptipoldemors journal, som man kan få lov at bladre i. Og skulle man have mod på at gå i kirurgens fodspor, kan man selv prøve at håndtere nogle af dens slags instrumenter, som kunne være brugt ved operationen.
Programmet med Szhirley kan ses på DR1 onsdag d. 2. oktober kl. 20. Udstillingen “En operationsscene” fra 27. september 2013.