Udstillinger

En operationsscene

”Skalpel … Krum saks … Sårhage … Sårrenser … Pincet … Suturnål … Suturtråd” [flickr id=”9736879570″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”right”] …. synes det at lyde ud i rummet fra det store 110 x 160 cm operationsbillede med Dr. Th. Rovsing i midten flankeret af sit koncentrerede operationsteam. Det er et betagende livagtigt billede, som […]

”Skalpel … Krum saks … Sårhage … Sårrenser … Pincet … Suturnål … Suturtråd”

[flickr id=”9736879570″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”right”] …. synes det at lyde ud i rummet fra det store 110 x 160 cm operationsbillede med Dr. Th. Rovsing i midten flankeret af sit koncentrerede operationsteam. Det er et betagende livagtigt billede, som næppe undgår ens blik ved indgangen til Medicinsk Museions receptionslokale. Her danner det ene hjørne rammen om en lille – men smuk udstilling: En operationsscene.

Ideen til udstillingskonceptet opstod efter en henvendelse fra DR om at få lov til at lave optagelser på Medicinsk Museion til programmet: ”Ved du hvem du er”, hvor en kendt person, i dette tilfælde sangerinden Szhirley, rejser tilbage i sin slægt, og får afdækket et familiemedlems historie.

Et højdeindstilleligt operationsleje på et stel bøjet af hvidlakerede jernrør med justerbare puder beklædt med sort plastikmateriale dækket til med et hvidligt bomuldslagen er præsenteret med en hvidlakeret jernservante bærende på to emaljefade, samt en emaljespand ved siden.

[flickr id=”9736891222″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium_640″ group=”” align=”left”] [flickr id=”9737072300″ thumbnail=”thumbnail” overlay=”true” size=”original” group=”” align=”right”]Kirurgiske stålinstrumenter, narkoseglasflasker med ståltud og narkosemasker med aftagelig bomuldsmaske, suturtråd i glasflaske, suturstålklemmer og –nåle ligger i sirlig orden side om side med kander og spande af emalje.

Alt udstyr i udstillingen er over 100 år gammelt og skildrer det karismatiske billede af interiøret i en operationsstue omkring 1891 – 1910. De udstillede genstandes materialer skildrer hygiejnens vigtighed i form af sterile og aseptiske tiltag, der blev introduceret i operationsstuer i løbet af 1890’erne.

Netop af den grund, skildringen af det sterile og rene, har alle genstande været forbi konserveringsværkstedet. Det stod hurtigt klart for mig, at alt udstyr på grund af deres fladeudformning og hårde materialebrug lige er til at gå til rengøringsmæssigt. Dette var jo netop tiltænkt under deres brug i operationsøjemed. Men på grund af genstandenes alder og tilstand krævedes dog  en meget varsom håndtering.

[flickr id=”9733654493″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”large” group=”” align=”right”] [flickr id=”9736894170″ thumbnail=”small” overlay=”true” size=”medium_800″ group=”” align=”right”]De kirurgiske stålinstrumenter og operationslejet er således blevet vådrenset for smuds og støv med demineraliseret vand. Enkelte rustudtrækninger på overfladen er blevet fjernet med skalpel og efterfølgende rensning med ethanol.

Kanderne og spandene er emaljerede. Emalje er et hårdt, tyndt og glasagtigt materiale, der anvendes som beskyttende overfladebelægning på den indre metalkerne. De har alle afslag eller hakker på overfladen, som vidner om deres skrøbelighed under brug. Disse er ligeledes vådrenset for smuds og støv, I enkelte afslag er der brunlige rustudtrækninger, som er forsigtigt mekanisk afrenset med skalpel og ethanol. Derved fremstår afslagene med mørke overflader på den hvidlige emaljebaggrund. Et udseende, som også ses ved et nyligt fremkommet afslag.

Således fremstår det kirurgiske udstyr i udstillingen med et sterilt aseptisk udseende, som i første række er tilladeligt bevaringsmæssigt og i anden række udstillingsmæssigt værdigt.

Mit løbende konserveringsarbejde og arbejdet med selve opbygningen af udstillingen i samarbejde med udstillingsudvikler og kuratorassistent Anne Kathrine Baastrup, er præsenteret på Twitter og siden opsamlet som en case-story fil på Storify

Udstillingen kan ses i receptionslokalet på Medicinsk Museion.